Finále 26. ročníku Dětské Porty se letos konalo v Parku Landek u Ostravy. Po letech ponejvíce v Praze a pod střechou to znamenalo, že se Porta dětí zase vrátila pod otevřené nebe. A kromě toho byla na výkony mladých i malých muzikantů zvědava tisícovka členů stejně mladých oddílů z celé republiky, kteří měli na Landeku republikové setkání.

Pro většinu účastníků, kteří byli na Landeku poprvé, to bylo velké překvapení, protože mohli znát maximálně placatý plánek Parku, ale přijeli si postavit stany do útulného údolíčka mezi stromy a kopečky, mezi nimiž byly dvě soutěžní scény (jedna na pojízdném trucku), i třeba těžní věž, kralující hornickému muzeu, stany, kde se jedlo, trávníky, kde se daly hrát všelijaké hry apod. 

Finalisté, kteří postoupili z dvanácti oblastních kol, se dělili na kategorie podle věku, aby to byla rovná soutěž, a u každého podia byla samostatná porota, která určila pořadí v kategoriích, které tam soutěžily, obě poroty společně pak posoudily autorskou soutěž a případná jednotlivá ocenění.

Zatímco v pátek ještě bylo vedro a nejzvědavější na návštěvníky byli komáři, v sobotu od rána do oběda pršelo, ale podle úsloví ´co tě nezabije, to tě posílí!´ to nevadilo ani muzikantům, ani posluchačům, a navíc komáři (srabi) ani nevylétli.

Náladě to neubralo, výkony mladých muzikantů byly skvělé, soutěžící měli na podiích nad sebou střechu, posluchači otevřeli deštníky nebo se schovali tam, kam mohly tóny a nemohly kapky a kromě toho ani sluníčko po obědě nechtělo na Dětské Portě chybět.

Mezi soutěžními bloky zahráli jako hosté ti, kteří mohli dokázat, kam se to dá dotáhnout: písničkářka Jana Rychterová, skupina Hrnek, druzí v letošním Talentu Country radia Nové struny a bluegrassová kapela BG Styl. Na závěr celého finále zahrál hlavní host – kvarteto slavného účastníka velké Porty – Klíč.

Vyhlašování výsledků a předávání cen bych přál zažít každému. Ocenění přibíhali na podium, vítězové dostávali nádherné malé skleněné kytarky, zaplněná louka před hlavní scénou nešetřila potleskem, šťastní držitelé trofejí a cen cestou od podia řádili radostí. 

Zasloužili by si jmenovat všichni, nejen ti nejúspěšnější, ale řeknu jen jedno jméno, protože to byl výjimečný úspěch: v kategorii nejmladších soutěžil už trojnásobný vítěz Dětské Porty Ruda Prušák, talentovaný nejen kytarista, ale i hokejista. A na Landeku zvítězil počtvrté za sebou. Všichni mu proto přáli ještě cenu navíc, která mluví za vše: dostal dětskou Zlatou Portu.