Předposlední únorové úterý s letopočtem 2017 definitivně rozhodlo o tom, že nejen pražská Malostranská Beseda, nejen Lucerna, čerstvě zařazená mezi národní kulturní památky, nejen Mlejn ve Stodůlkách a řada dalších, nezřídka hospodských prostor, kde se hraje – ale také Malý Břevnov patří do seznamu důležitých míst na kulturní mapě hlavního města, díky klubu v prvním patře hotelu Alexander.

V útulném prostředí kousek od tramvajové konečné dvaadvacítky si totiž svou premiéru odbylo hraní, nazvané Břevnovské Brnkání na břevnovské pláni. A jak pravil moderátor večera Milan Belmondo Plch, připadá mu, že jako měli Nedvědi Strahov, mají skupina Sekvoj a písničkář Franta Vlček břevnovskou pláň.

Byl to první večer nové série, která bude pokračovat do prázdnin každý měsíc a již zmínění muzikanti se budou střídat společně se svými hosty. Pro Sekvoj to bude pokračování tradičního několikaletého hraní ve vinohradském klubu Carpe Diem, Franta Vlček zde nalezne příležitost, která i v Praze zúročí jeho chytré písničkářství.

Večer zahájila Sekvoj – a navzdory Belmondovu popisu širé břevnovské pláně - začala písničkou o tisíci zatáčkách a po ní následovaly sekvojácké pecky jedna za druhou. Zatímco ve stejnou dobu si v Country radiu povídal Tony Linhart s náčelníkem sboru starších slavné osady Ztracenka Frantou Hackerem a zněly písničky Jarky Mottla, Sekvoj spustila „Až ztichnou bílé skály“, nemohly chybět Karolína, Džíns bunda, Nouzová kolonie Jardy Řehoře – zkrátka byla to Sekvoj, která už těší své posluchače čtvrtou desítku let.

Po přestávce usedl za mikrofon Franta Vlček – tentokrát ještě bez svého syna Martina, který hrál divadlo v Brně – a díky výraznému ozvučení si naplněný klub mohl do sytosti užívat chytré texty, o nichž se dá klidně napsat, že co písnička, to příběh. Nespokojil se jen s kytarou, doprovodil se i na foukačku a předvedl, jak se dá udělat pěkná písnička třeba ze srovnání konceptu SMS zprávy s dopisem jisté Emy ještě z dob, kdy se psávaly dopisy.

Cestičku od tramvaje ke klubu budou jistě znát další a další, protože 21. března přivítal Franta Vlček skupinu Choroši, 18. dubna bude hosty Sekvoje plzeňská skupina Faux pas, 16. května budou s Františkem účinkovat oba Radkové Tomáškové, tedy také otec se synem, a 20. června tu bude mít Sekvoj dalšího úspěšného účastníka hudební soutěže Notování – jihlavský Rendez Fous.

Zbývá jen dodat, že informaci z prvního odstavce tohoto psaní potvrdil 25. března již sedmý Březňák, kterým začal čtvrtý ročník tohoto nejmladšího pražského festivalu, kdy zahráli Pacifik, Franta Hacker, Martin Rous, Nové struny a Sekvoj. 

Foto: Jiří Břicháč