Finále 4. ročníku Kytarové soutěže SAI s názvem Kytara napříč žánry proběhlo v polovině listopadu na pardubické konzervatoři. Vítězem se stal Adam Pavlíček.

Semifinále se zúčastnilo osm kytaristů, z nichž pět postoupilo do finále, kde před publikem každý zahrál dvě skladby různého charakteru. Porota rozhodovala ve složení Adam Rafferty, populární americký kytarista, Stanislav Barek, ředitel festivalu Kytara napříč žánry, a Petr Saidl, jeden z nejvyhledávanějších českých kytaristů a pedagogů na akustickou kytaru.

Všichni zúčastnění přijeli velmi dobře připravení a představili se v různých světlech kytarového umění - od bluegrassu přes úpravy jazzových a rockových skladeb až po vlastní tvorbu.

Vítězem se stal Adam Pavlíček, který studoval kytaru v Čechách i ve Švýcarsku. Odnesl si tedy hlavní cenu - mistrovský nástroj od Jana Schneidera. Na druhém místě se umístila studentka pardubické konzervatoře Lucie Nesvadbová, která vyhrála šek na 5 tisíc korun od firmy Kytary.cz. Třetí příčku obsadil Jiří Šoltis a dostal obal na kytaru od firmy Šiba. Dalšími finalisty byli Tomáš J. Holý a Ondřej Kozák. Po finále soutěže zahrál svůj hodinový koncert americký kytarista Adam Rafferty.

Všichni semifinalisté dostali publikace a předplatné časopisu od nakladatelství Muzikus.

Děkujeme zúčastněným kytaristům, publiku, sponzorům za ceny a pardubické konzervatoři za poskytnutí prostor. 

Zdroj: SAI

Foto: Antonín Pevala