Náměšťská Placka 2014Po loňské pauze se letos 10. května opět rozezněly stěny zámecké jízdárny náměšťského zámku muzikou trampů. Byl to už 44. ročník setkání srdcařů s trampským cítěním a to nejen na jevišti. Vzpomínalo se, zpívalo se a hlavně soutěžilo se o putovní placku, kterou už za ta léta získala řada renomovaných kapel.

Letošní setkání potvrdilo, že v poslední době se na portovních i jiných pódiích objevují s převahou písničkáři. Jako by uspěchaná doba nepřála zakládání kapel, času na zkoušení a koncertování početnějších seskupení. Letošní setkání bylo skromnější, co do počtu soutěžících, ale velmi kvalitní v autorské tvorbě zúčastněných muzikantů.

I přes převahu písničkářů zvítězila u diváků, kteří byli porotou, skupina trampů z Přerova – Špunt. Nejde o žádné zelenáče, už si odnesli řadu ocenění z Porty i dalších festivalů. O několik hlasů méně získal od diváků jeden z vítězů Porty 2012 – Antonín Jarůšek. Placku od pořadatelského týmu získala talentovaná mladá parta Choroši, která má určitě má budoucnost před sebou.

Poděkování patří určitě i dámskému týmu náměšťského kulturního střediska, které zajistilo nejen hladký průběh festivalu, ale i pohodu a skvělé zázemí všem v zákulisí i v hledišti.

Na přelomu prázdnin se o tom, jak pohodově je v tomto malebném prostředí krásného zámku, můžete přesvědčit, pokud zavítáte na festival Folkové prázdniny. A pak zase za rok – Náměšťská placka.

Zdenek Schwager
moderátor