JananasŠlapu po  chodníku, v protivném mrazu a vzpomínám na pohádku o Mařence, která  musela jít v zimě pro jahody. Zrovna tak si připadám a nadávám po cestě na koncert skupiny Jananas. Jdu tam, protože jsem to slíbil, a protože tam mám schůzku s přáteli. Zima mě už od rána naladila do blbé nálady a tak brblu a přemýšlím, co asi uslyším. 

Vždyť vše už bylo  v muzice vymyšleno a zahráno, co mě může ještě překvapit.
Brněnská kavárna mě vítá kouřem a hlukem a chápu, že kavárna je jen lákadlo v názvu, ale jinak jde o obyčejnou putiku. Ve špatné náladě usedám a poslouchám zvukovou zkoušku, při které všechno houká a bučí, evidentně se zvukař pere s  akustikou sálu.

Kapela k mému překvapení snáší všechen tento hluk s klidem profesionálů. Přicházejí další diváci, většinou studenti a zaplňují sál. Já popíjím první skleničku a začínám roztávat.

Po nějakém čase začíná koncert. Příjemné přivítání střídá jednoduchá melodie a zvláštní projev zpěvačky. Hledám u muzikantů počáteční trému, ale nic. Zase všechno v pohodě a skladba za skladbou mě vtahuje do děje všedních příběhů, které autor textů tak krásně a vtipně napsal. Už začínám chápat, proč  přišlo na folk tolik mladých lidí.

Lidí s vysokou inteligencí a s napjatým výrazem ve tvářích, číhajících na každé slůvko zpěvačky. Kapela si s  nadhledem získává pozornost všech přítomných, a pokračuje v muzicírování. Mám pocit, že jsem jednou na koncertě Marka Ebena, podruhé Ivo Jahelky, po třetí na šansonech. 

Melodie velmi citlivě psané na tělo zpěvačky musí respektovat její malý pěvecký rozsah a trochu vše škrtí do určité podoby, která se ke škodě opakuje ve všech písních. Tento drobný nedostatek je ale zcela vyvážen perfektní artikulací, frázováním a projevem.

Při druhé skleničce už dokonce hořím, hořím uspokojením, že se objevuje na folkové scéně zase jedna skupina nabízející kvalitní vystoupení. V představách přirovnávám úroveň textů zpívajících popových profesionálů s texty skupiny Jananas. S dobrou náladou a úsměvem na tváři odcházím mrznoucí nocí domů.

PS. Všem kapelám, které se letos budou ucházet o postup do Řevnic, hledejte ve své tvorbě vzory kvalitní muziky a kvalitních textů. Jananas určitě k takovéto elitě patří!

Zbyněk Kříž