NoemiPokojem zavoněla káva a já vložil do přehrávače jedno z mých oblíbených cédéček. Možná bych měl raději psát o novinkách, ale bohužel nic nového doma nemám. A věci co slyším z rádia mě nepřesvědčují o tom, že bych si měl zítra letět něco okamžitě koupit.

{difficulty}5{/difficulty}

A tak mačkám tlačítko play a pokojem běží jedna hezká písnička za druhou.

Anděl, Ani netušíš, Noemi, Mým srdcem protéká řeka… až k bonusové písni Na kus řeči.
Pohoda  a ještě jednou pohoda. Folkrockové nokturno?
Slepou kolej mám rád protože jsou to fajn lidi a bezva muzikanti. Na pódiu to dokážou pěkně rozbalit, jsou sví a vědí, jak dát posluchačům to, co mají dostat. Na můj vkus někdy trošku hlasitěji, ale já jsem písničkář a na place sedím sám, takže je jasné, že kapela má zvuk prostě silnější. Navíc, když se do toho opřou bicí a výrazná  Hanušova basovka.

Co se mi na nich líbí?

Tak v první řadě poctivá muzika. Jistota muzikantů a barva hlasů. Příjemný projev, žádné přehánění a chroptění, srozumitelnost a žádné falešné podbízení. V písních jsou příběhy i jasné a přímočaré vzkazy. Je v nich touha po lásce, po čistotě, bolest i odpuštění. Jsou tam pochyby, otázky i odpovědi.
Je vidět, že u textů autoři přemýšleli a snažili se najít víc, než jen první nabízející se rým.  Nehodlám rozebírat každou píseň. Je na posluchači aby si sám našel svoji srdeční odezvu. Jistě, že by se našlo pár chyb, ale kde nejsou? Kdybych se měl podívat na některé své „výplody“, tak bych si s chutí dal někdy pár facek. Tady ale jde o pocity a náladu. Melodie jsou jednoduché, ale ne primitivní. Pohladí a lehce se vnutí pod kůži. Na druhý poslech si už člověk může broukat společně s interpretem. Líbí se mi aranže písní. Myslím že v některých poznávám rukopis Přemka Haase. Nikde nic nechybí, nikde nepřebývá.

Je škoda, že tak výborná kapela už pár let chybí na portovním jevišti. Na rozdíl od některých rádoby „hvězd“ by určitě měla co divákům a posluchačům nabídnout.
Stejně, jako CD „Noemi“, se mi zamlouvá i CD „Letňák“ kde jsou skladby z let 1994-2004 a velmi kvalitní je i album „Dlouhé noce“.
A protože se mi skupina Slepá kolej líbí, tak jsem si je vybral za kmotry mého nového alba. Můžete je slyšet naživo v Plzeňském Hi-Fi klubu 19. května. A já jim přeji ještě dlouhou muzikantskou cestu.

Nahráno v r. 2001-2 ve studiu PY-HA Vydal AVIK - Jiří Sláma
13 písní + bonus