Festival Porta se zrodil v roce 1967 v Ústí nad Labem, ale dlouho tam nepobyl. Vždycky se nějakým místním potentátům zdál už dopředu nějaký podezřelý, a tak putoval po vlastech českých i moravských…

Až našel vlídné přijetí v Plzni a plzeňské výstaviště a později obrovský amfiteátr Lochotín, kam se vešlo třicet tisíc diváků, se zapsaly nesmazatelně do portovní historie. Po listopadu 1989 ještě krátce zafungoval jiný pořadatel v Jihlavě, ale to podstatné přineslo až Lesní divadlo v Řevnicích, kde už se národní finále Porty usadilo a je tam doma.

Dětská Porta začala v roce 1992 v Jihlavě, řadu let jí patřilo o pololetních prázdninách Divadlo za plotem v areálu pražské bohnické psychiatrické léčebny, a až 26. ročník ji vyvedl – po vzoru velké Porty – pod širé nebe. A letos i loni patřila nejmladším muzikantům portovních žánrů perla mezi českými i moravskými městy, Kroměříž. A všechno nasvědčuje tomu, že národní finále Dětské Porty čekají i další ročníky právě tady. Je to nejen další důvod, proč navštívit toto město bohaté na památky Unesco.

Letošní národní finále mělo předehru trochu na nervy, protože v celé republice, a tedy i v Kroměříži, docela vydatně pršelo. Ale na finálové dny 17. a 18. května vysvitlo slunce, nebe se zamodralo a sedadla na nádvoří Starého pivovaru (v sobotu dopoledne i v hledišti zrekonstruovaného divadla, aby sobota stačila na všechny kategorie) se zaplnily spokojenými diváky.

Soutěž začala už v pátek večer zápolením zpívajících oddílů, po němž vystoupili tři hudební hosté, jejichž kariéra započala už před lety právě na Dětské Portě: Martina Trchová, Martina Hrbková (za doprovodu dvou muzikantů brněnské skupiny Přístav) a Víťa Troníček (s doprovodem dvou muzikantů pardubické skupiny Marien). Byla to nádherná ukázka pro současné nejmladší, kam až to mohou dotáhnout.

Sobotní zápolení bylo spravedlivě rozděleno podle věku nebo účasti dospělého či pedagogického doprovodu a diváci v sobotní odpoledne měli zážitek, protože bezvadné tempo si vyžádalo dvě pódia a diváci se otáčeli vždy k tomu správnému díky otočným sedačkám. Ještě za slunce tak mohlo finále s téměř padesátkou soutěžících, bojujících o nádherné vitrážové kytarky, ale také o možnost vystoupit na některém z velkých festivalů, skončit. Sedmičlenná porota se odebrala k závěrečné poradě, na pódiu zahráli Vodníci, loňští vítězové jedné skupiny, kteří letos už byli ´přestárlí´, nádvoří se zaplnilo i na místech, kde sedačky nebyly – a mohli být vyhlášeni ti nejúspěšnější. Skutečnost, že vyhráli vlastně všichni, kteří se do finále probojovali, podtrhlo nadšení, s jakým přebírali ceny i ti na druhých či třetích místech.

Rozhodnutím poroty pak toto byli vítězové:

  • JA- Lucie Dolejšová
  • JB – Eva Slavíková
  • JC – Jitka Knížková
  • JP – Petra Tvarohová
  • SB – Kolibříci
  • SC – Pišingr
  • SP – Štěpánka
  • T - Šedé myšky

Autorskou portu získala Jitka Knížková za píseň Soutěžní a Jitku letos uslyší i diváci národního finále ´velké´ Porty v Řevnicích.

Foto: archiv Dětské Porty