Celou sobotu 2. června bojovali mladí muzikanti o přízeň porotců (diváci jim fandili samozřejmě) a o co nejlepší umístění v sedmi kategoriích 27. ročníku Dětské Porty.

Po vzoru velké Porty se po loňském Landeku hrálo na dvou podiích pod širým nebem – tedy nikoliv v sále – což umožnila uprostřed Hanáckých Athén, jak se přezdívá Kroměříži, nádvoří Starého pivovaru a kroměřížské ZUŠ.

Po loňské zkušenosti s deštěm byla připravena i mokrá varianta, při níž by se obě podia i potřebné zázemí soutěže přestěhovaly do Sokolského domu, ale letos téměř celá soutěž proběhla za sluníčka, jen závěr na velkém podiu pivovarského nádvoří skropily kapky a po vystoupení Stráníků (Luboš s Verunkou byli posíleni mandolinistou Petrem Vrobelem) a první části vyhlášení výsledků přišla průtrž a hromy, což nezastrašilo otužilý Madalen.

Když liják přestal, vyhlásili moderátoři Jana Štěpánová a Gusta Skládal zbytek výsledků a individuální ceny poroty, poslední hosté – ostravský Marod – se raději schoval i s diváky pod plachtu velkého party stanu a Dětská Porta 2018 se stala historií.

Tady jsou jména vítězů, ale ročníky vymezující jednotlivé kategorie vybízejí, abyste si určitě aspoň některá zapamatovali, protože se s nimi budeme určitě setkávat i v budoucnu:
Kamila Máčová (2003 - 2006), Duo 2 Ká (1998 - 2002), Neroli Dante Melis (2002 a mladší s doprovodem dospělého nebo jiné osoby), Tři grácie (2003 – 2006), Vodníci (1998 – 2002), Brnkáčci (2002 a mladší s doprovodem dospělé osoby), Šedé myšky (v kategorii zpívajících oddílů). Kategorie JA a SA letos neměly ve finále zastoupení.