Mirek Kemel připravuje novou nahrávku s názvem Ryby, raci. Album se objeví na pultech 2. března, téměř čtyři roky po CD Nic víc. Dlouholetý přední český karikaturista Mirek Kemel je také autorem všech skladeb na připravované novince.

Nyní s předstihem můžete shlédnout videoklip a stejnojmennou skladbu Ryby, raci. Mirek Kemel přiznává, jak důležitá pro celé album tato skladba je. „Písnička Ryby, raci je o překonání vztahové krize, kterou dříve či později prochází každý vztah. Je to osobní zpověď o důležitém období mého života. Proto jsem ji vybral jako titulní písničku pro CD i pro klip.“ Ve videoklipu hrají Vladimír Javorský a Pavla Beretová.

Mirek Kemel, stejně jako na předchozích nahrávkách i na tomto albu půjde jiným směrem, než jak ho prezentují jeho populární karikatury. Písně se věnují vážný tématům a vztahům. Přesto připravované album bude v něčem výrazně jiné. Oproti předchozím nahrávkám bude disponovat nejpropracovanějším aranžmá. Mirek Kemel potvrzuje, že se nahrávce cíleně věnovali.

„První CD Krajem šel anděl jsme chtěli, aby znělo tak, jak to hrajeme s kapelou na koncertech. Druhé Nic víc jsme natočili s minimální aranží, v syrové podobě, aby znělo téměř tak, jak ji hraji na koncertech sám, nebo s Vladimírem Javorským, který desku aranžoval. Třetí CD Ryby, raci jsme naopak natočili s bohatou aranží, s více nástroji, smyčce, dechy, sbor. Ilustruje posun kapely k elektrické kytaře, plným bicím, kontrabasu. Tohle CD je zvukově úplně jiné než dvě předcházející CD. Přesto mohu každou z písniček hrát i sólově na svých koncertech."

Mirek Kemel o sobě:

Nejlépe věci fungují, když se dějí samy od sebe, bez našeho přičinění. Někdy před osmi lety jsem se zamiloval do akordeonu. První mi půjčil Vladimír Javorský od svého přítele Vaška Koubka. Za harmoniku jsem jen tahal a poslouchal ty nádherné zvuky…Pak jsem začal chodit k učiteli, a protože mě nebavily etudy, složil jsem si svou první písničku, na které mě bavilo cvičit. Pak jsem složil druhou, třetí…Když jich bylo asi patnáct, začali jsme hrát na koncertech, když jsem jich měl dvacet, vydali jsme první CD Krajem šel anděl a pak následovalo v roce druhé CD Nic víc.

U muziky odpočívám od své hlavní profese, profese karikaturisty, který sleduje zprávy z domova i ze světa a denně se trápí nad kresbou pokud možno aktuální a současně nadčasovou, což se ne vždy daří. Muzika mi pomáhá přežít ten stres z každodenní povinnosti odevzdat kresbu včas. A dovoluje mi ponořit se hlouběji do sebe, do svých příběhů bez nutnosti být vtipný a aktuální…

{vembed Y=8KCPsxo6eDw}

Zdroj: Indies Scope