Iván Gutiérrez a skupina MaderaKolumbijský písničkář Iván Gutiérrez, kterého zdejší posluchači znají ze spolupráce se Zuzanou Navarovou, vydává desku s českými muzikanty. Dostala název Jardín amurallado (Zahrada za zdí) a kapela ji pokřtila 11. října ve vyprodaném Švandově divadle.

Základem alba jsou autorské písničky, které mají muzikanti už vyzkoušené z vyprodaných koncertů v Balbínové poetické hospůdce, kde pravidelně koncertují.
„Přestože jsou všechny texty ve španělštině a střední Evropan by možná náš hudební styl nazval latinou, o latinu nejde,“ vysvětluje Iván Gutiérrez. „Bylo by to jako kdyby Latinoameričan řekl, že Čech mluví středoevropštinou. Takže jednoduše řečeno, na naší desce posluchači najdou prvky z latinských stylů jako třeba argentínskou zambu (NE “samba”, pozn.) nebo kubánský son. Vše smíchané s rockem,“ dodává s tím, že o poetiku textů čeští posluchači nepřijdou. Překlady totiž najdou v bookletu alba.
Kromě Gutiérreze na albu lidé uslyší sestavu, kterou Iván nazval Madera.

Na bicí hraje Davida Landštof (Lenka Dusilová, Xindl X), na basu Tadeáš Mesany (Šum Svistu, E.O.S.T.) a na akordeon a klávesy Ondřej Kabrna (Jana Koubková, Luboš Andršt). Zbytek nástrojů obstarali přední muzikanti mladé české jazzové generace: saxofonista Marcel Bárta či kontrabasista Tomáš Liška. V některých písních posluchači navíc uslyší harfu Ivany Pokorné či smyčcový kvartet Lamborghini.

Podle bubeníka Davida Landštofa může české fanoušky hudby oslovit zajímavé křížení nejrůznějších hudebních vlivů. „Ale i přes to bylo pro nás ve studiu důležitější, aby to byly pěkné písničky, ať už jsme čerpali z latinské hudby, folku či rocku,” vysvětluje muzikant.

Iván Gutiérrez se narodil v New Yorku kolumbijským rodičům. Když mu bylo 7 let, rodina se přestěhovala do Bogoty a pak začala léta putování mezi USA, Mexikem a Kolumbií. V 17 letech se Gutiérrez vrátil zpět do New Yorku a postupně vystudoval matematiku, filosofii, hudební teorii a čínštinu.V roce 1993 se dostal do Prahy, kde se seznámil se Zuzanou Navarovou. Ta ho nejprve přizvala do skupiny Nerez. O rok později založili společně s basistou Karlem Cábou skupinu Tres a vydali album u Columbia Records/Sony Music. Časem Karel odešel a Zuzana a Ivan postavili novou skupinu Koa. Společně pak vydali dvě alba Sklěnená vrba (1999) a Zelené album (2000).Kromě hudby Iván současně učí kritické myšlení, psaní a filozofii na Anglo-American University v Praze a filozofii na Fakultě humanitních studií Karlovy univerzity


Iván Gutiérrez a jeho skupina Madera představují videoklip ke skladbě Tierra, cielo y mar (Země, nebe a moře) ze svého akuálního alba Jardín amurallado (Zahrada za zdí).
Videoklip natočil kubánský výtvarník Cristian del Risco, který studoval cyberarts v Miami a nyní bydlí v Praze.  "Na slovech skladby Tierra, cielo y mar bylo něco magického a zvláštního. Když mi Iván poprvé text poslal, okamžitě upoutal moji pozornost a ihned se mi začaly obrázky objevovat v hlavě," popisuje výtvarník.
Režisér přiznává, že dát dohromady takový animovaný klip pro něj bylo náročné. "Používal jsem totiž techniku keyframe animace. To znamená, že jsem musel určitým obrázkům dávat časy, aby souhlasily se slovy skladby," dodává.

Videoklip si můžete přehrát zde: http://www.youtube.com/watch?v=Bq7zD2oNmtM

Píseň Tierra, cielo y mar je z aktuálního alba Jardín amurallado, které Iván Gutiérrez s Madarou vydal na podzim loňského roku.

Od února je Madera na turné k podpoře alba Jardín amurallado. Kompletní termíny lze nalézt na stránkách kapely.
www.maderaweb.cz



Tisková zpráva k vydání alba Jardín amurallado (Zahrada za zdí):

Zdroj: http://www.sonymusic.cz/