KamelotDne 3. 9. 2010 vydala u společnosti Monitor EMI brněnská skupina Kamelot nové CD, jež poprvé neobsahuje písně svého kapelníka, autora hudby a textů všech písní Kamelotu, Romana Horkého, ale skládá se z ne příliš známých písní písničkáře Wabiho Ryvoly. 

Wabi Ryvola je ikonou českého trampingu a v dubnu letošního roku by se dožil 75 let. Je autorem asi 300 písní, které mají své věrné příznivce napříč všemi generacemi. Kdo třeba jen jednou v životě seděl u ohně s kytarou, téměř jistě slyšel či zpíval některou z písní právě Wabiho Ryvoly. Wabi Ryvola vystupoval spolu se svým bratrem Mikim, se kterým založil kapelu Hoboes a v roce 1956 T. O. Zlatý klíč.

Mezi nejznámější písně Wabiho Ryvoly patří např.:
Osamělý město (Tereza), Tak už mi má holka mává, Sochám brečí déšť na vobočí, Rychlé šípy, Chudák holka, Proklatá fordka, Čas divnejch písní, Šestačtyřicátej, Zvláštní znamení touha a řada dalších ......

Vzhledem k přátelství Wabiho Ryvoly a Romana Horkého, se Roman Horký rozhodl připomenout písně Wabiho Ryvoly a potěšit tak všechny příznivce tohoto autora.

Roman Horký si na tento projekt vybral nejen muzikanty z Kamelotu, ale také výborné hosty, kteří svým uměním přispějí k úspěšnému natočení nového alba, a to Blanku Šrůmovou, vynikající zpěvačku z kapely Tichá dohoda a kontrabasistu Petra Surého ze skupiny Druhá tráva. Dalším zajímavým hostem na tomto albu je také Petr Bendl. Tento tým skvělých muzikantů oblékne písně Wabiho Ryvoly z 60. a 70. let do nového modernějšího kabátu.

Roman Horký: „Jako světlonoš nesoucí pochodeň v temnotě dávných dní a nocí….. Tak nějak mi ukazoval cestu muž s tajemným jménem Wabi Ryvola. Už v mém dětství jsem o něm slýchával, aniž bych věděl, že písně, které zněly u osadních srubů, táborových ohňů a na dalších mnoha sešlostech, jsou jeho vlastní odžité příběhy.  Vlastně se tak stal mým písničkářským guru, aniž by na konci 60. let minulého století tušil, že někde v Brně vyrůstal chlapec, jehož očaroval svým prazvláštním světem melodií, textů a metafor. 
Byl jedním z prvních novodobých písničkářů u nás. Šel nepřející dobou sám za sebe. Odspoda. Vytvořil neuvěřitelně hlubokou stopu, do níž vstoupily tři generace oddaných, které navzájem propojil svým názorem na život a svět okolo něj. Nestál o slávu a medializaci, jak se dnes popularitě říká. Opovrhoval těmi, jejichž životními hodnotami byly majetek, peníze a kariérní postup. Byl nositelem hlubších hodnot, postojů a názorů.

Na tři stovky písní vyšly z jeho srdce a pera. Neuvěřitelná touha žít po svém. Slušně a hrdě. Tak jsem ho znal.
Toto album je jen malá pocta velkému králi trampských písní. Králi jménem Wabi Ryvola.“

Více informací najdete na:  http://www.kamelot-brno.cz/