Na Kalku nad Chomutovem, v prostorné jídelně útulné Drexlerovic kozí farmy se po roce opět konalo Krušnohorské kolo Porty 2017. Přijelo 17 soutěžících účastníků, což znamenalo celkem 52 muzikantů, mezi nimiž bylo pět písničkářů a stejný počet pětičlenných kapel.

Spolu s posluchači to znamenalo vrchovatě naplněný sálek a pochvalu nejen organizátorskému páru Stráníků, zvukařskému páru Helenky a Karla Toupalových, ale i posádce domácích, která se starala o gastronomickou spokojenost všech a Lenka kromě péče o nejmenší dcerunku dokázala i vymalovat kraslice, které mnohým budou připomínat, jak se na Kalku v předvelikonoční době soutěžilo.

Soutěž sama měla – vypomohu-li si fotbalovou mluvou – dva rozdílné poločasy. V tom prvním převládali písničkáři, z nichž mnozí zařadili do repertoáru životní příběhy zhrzených partnerů a z hlediska zaměření Porty to nebylo nejšťastnější rozhodnutí. Druhý poločas naopak odpovídal mnohem více názvu festivalu a i výkony muzikantů měly vzestupnou úroveň.

Uvedu pár superlativů:

Nejzajímavější texty patrně napsal – nejen pro sebe – Karel Končír, obsahovaly jako téma nejen hořkou kávu, vzpomínky na minulost, vroucí modlitbu či bar, kde se dá hrát.

Nejsvéráznější text předvedla asi skupina Bylo nás sedm z Karlových Varů, kde nechyběla většina frází typu „než zvoník otevře chrám“, „smutek vyléčí čas“, „jednou přeteče hráz“, „po okraj naditá kapsa“, „rozbitá váza“ apod. 

Největší zábavu předvedli Punčáčci z Ústí nad Labem, kteří se nejen pokusili jako jediní podplatit porotu punčovým dortem, ale rozesmáli sebe i posluchače výkonem v greenhornském Toulavém songu, taxmenských Dědečkových hodinách i vlastní skladbě Sunny Black.

Největší sbor dal dohromady Dušan, který je tu JAKO DOMA, protože refrény jeho písní Afrika a Každý den s ním zpívala celá jídelna.

V porotě, která neměla nejlehčí práci s ohodnocením 17 soutěžících, zasedli Karel Poláček, Jirka Znamenáček, Emil Pinďa Makal, Martin Šíl a Honza Dobiáš. Po skončení soutěže a sečtení názorů, vyjádřených body, vyšla tato šestice nejúspěšnějších:

  • 1. NAOPAK (Česká Lípa a Dobříš)
  • 2. POTOKAP (Slaný)
  • 3. DRC (Ostrov)
  • 4. SEVEN OF NINE (Sokolov)
  • 5. POSLEDNÍ VAGON (K. Vary)
  •     CHOLDA a LBH (Teplice)

Vítěz postupuje do finále Porty (a na Potlach u Stráníků), druhý do semifinále (a na festival v Herálci).

Do autorské soutěže byly doporučeny dvě skladby:

  • MODLITBA (K. Končír)
  • RÁNO (P. Zajíčková)

Foto: Karel Končír