Las Vegas...a Rebou McEntire do města hříchu - viva Las Vegas!

Při toulkách Amerikou nemůžu zapomenout na jedno místo mně obzvlášť milé a magické. Je to „město hříchu“ Las Vegas! V loňském roce jsem tam strávil bohužel jen pár nocí, což jsem si letos vynahradil a jel jsem tam rovnou dvakrát:-) Pro cestovatele je vždy milé, když poznává nové trasy a cesty. V LV se mi to podařilo, protože  v loňském roce jsem do něj přijel, oproti letošku, z Mojavské pouště, tedy ze strany od Californie z Los Angeles, což je příjezd přímo omračující.

Byl jsem velmi zvědav, jak to bude vypadat, protože do té chvíle jsem slýchal jen povídání o tomto městě a životu v něm. O to víc jsem byl překvapen, když téměř najednou skončila poušť a bez jakéhokoliv varování jsem plynule od povalujících se chomáčů trávy a nekonečného písku a skal, vjel silnicí do světově proslulého města luxusních hotelů, casin a zábavy! Najednou se začaly vynořovat budovy těch nejznámějších hotelů jako Luxor, Bellagio, MGM, Excallibur, Paris, Trump Tower atd., což musí dle mého soudu každému, kdo přijel zvlášť poprvé na toto místo, opravdu vzít dech! Tam lze skutečně pochopit, co to znamená velký svět, peníze a vše na co si jen můžete vzpomenout. A máte-li ty peníze a nejlépe hodně peněz, tak tam není nic nemožné. Ovšem na druhou stranu je nutno podotknout, že Vegas není jen město pro bohaté. Tam se bude cítit dobře každý a nemusí mít na účtu několik nul. (Pochopitelně s jednou velkou nulou na účtu tam nemá smysl jezdit:-)) Hotely tam jsou od těch luxusních, až po ty velmi levné. Ale chcete-li si užít opravdové kouzlo Vegas, tak na ubytování nešetřete a jděte do některého z krásných a luxusních hotelů na hlavní třídě Las Vegas Boulevard, jinak také zvanou „Strip“, stojí to za to! Je to krásné, když před spaním koukáte z okna ve 30. patře hotelu na svítící hlavní třídu posetou casiny a hotely a všude okolo svítí statisíce světel, ale i ráno, když se sluníčko začíná opírat třeba do kouřových oken pyramidy, tedy hotelu Luxor, to stojí za všechny peníze! :-) V Luxoru jsem spal v loňském roce ve 26. patře a byl to zážitek. Později i zvlášť proto, že pokojová služba mi v dobrém úmyslu pustila klimatizaci naplno, takže ráno jsem se vzbudil, v pokoji bylo asi -100 °C  a na Grand Canyonu, kam jsem jel z Vegas, už jsem si užíval krásnou rýmu. Ale co, byla to Americká, lasvegaská rýma!:-)

V celém hotelu, včetně pokojů to měli stylově zařízeno, takže například na pokoji byl místo šatníku sarkofág, jako měl Tutanchamon:-) Dole v přízemí nás hlídala obří Sfinga, velikostí mnohem převyšující mexický dolar! A hned vedle se na honosném soklu otáčela černá Corvette, jako cena pro hráče, kterému padne v casinu jackpot. Bohužel, ať jsem dělal co jsem dělal, Corvettu jsem si neodvezl... Ale za to mě hřál pocit, že jsem již tak nechutně bohatému kapitalistickému vykořisťovateli, kterému patřil hotel, zanechal v několika strojích několik bankovek s americkými prezidenty. To prostě k Las Vegas patří:-). Chodí to tam tak, že přijíždějí nejen bohatí hráči a gambleři různých národností a postavení, ale i průměrní američtí občané, kteří si vezmou týden volno, a s celou rodinou a peněženkou plnou uspořených peněz vyrazí do Vegas s vidinou obrovské výhry, což se někdy podaří, ale mám obavu, že většinou to dopadne tak, jak praví stará pravda, že vyhrává vždy casino...:-) Ale berou to sportovně, užijí si týden volna, zahrají si, zajdou na koncerty, dobře se nají a jedou zpět. A‘pro-pos jídlo, to je také důležitá součást pobytu v LV. Stravovat se můžete v restauracích různých druhů od těch luxusních až po fast foody a všude se dobře najíte. Ovšem nejpřitažlivější a navíc velmi praktické je, když si zaplatíte tzv. All You can Eat. To jsem udělal třeba i letos v hotelu Excallibur, kde jsem bydlel. Zaplatíte jednotnou částku za celý den a do restaurace tak můžete chodit od rána do večera kdykoliv chcete. Samozřejmě menu se mění podle toho, v jakou dobu tam přijdete, takže jídlo je jiné u snídaně, oběda i večeře a najdete na bohatých tabulích úplně vše, na co si vzpomenete, od teplých jídel, předkrmů, dortů, koblih, zmrzliny, krevet, steaků, čínské kuchyně, thajské, mexické, zeleniny, mísy s ovocem celého světa a prostě vše, na co si jen vzpomenete! Zkrátka gurmánský zážitek se vším všudy, ale to i díky tomu, že z restaurací podobného druhu již vím, že není potřeba jíst všechno hned a pořád si nechávat rezervu, abych nebyl za pět minut plnej jako taška a připravil se tak o další hromadu dobrot:-) Takže jíst s rozumem a pak se v klidu vypravit do ulic města hříchu. Ale o tom zase příště.

Pochopitelně i v Las Vegas jsem poslouchal spoustu muziky a to i díky několika stanicím, které se věnují výhradně country. Ovšem nejvíc mně tam v hlavě zněla jedna píseň, kterou kdysi zpíval Elvis, ale já ji od mládí zbožňuju od mé milované texaské country kapely ZZ Top, proto si ji občas pro radost zahraju i na svých koncertech a pustím i ve svých pořadech na Country rádiu „Country je všechno co se mi líbí“ a  není to žádná jiná píseň, než „Viva Las Vegas“ ! Tak se na ni koukněte a aspoň na chvilku se přeneste do města hříchu...:-)
Ahoj Váš Kofboj alias Petr Kocman

ZZ Top - Viva Las Vegas