G – GoliášGoliáš byl, dle První knihy Samuelovy, pelištejský bojovník a zápasník, kterého budoucí král David zabil kamenem z praku. Je symbolem velikosti a spojení „David a Goliáš“ znamená nepoměr mezi malým a velkým, které však přesto nezvítězí. To je tak nejznámější význam tohoto jména. 

Dále se můžeme dočíst, že tímto názvem se honosí též velký brouk rodu Goliathus, dosahující délky až 12 centimetrů. Brrrrrr… Doufám, že toho nikdy nepotkám!

Pak známe s tímto názvem velkoplodou odrůdu některých druhů zeleniny a ovoce. Já osobně nedám dopustit na tzv. kedlubnové zelí, které jsem kdysi připravovala z vlastnoručně vypěstované brukve, čili kedlubny, zvané Gigant, nebo jiným užívaným názvem Goliáš. Vážení, kam se hrabe hlávkové zelí! Ale to už bychom byli v jiné rubrice.

Dále existuje značné množství firem, honosících se tímto názvem. To mi připadá kapánek slavomanské, ale budiž. Takový obchod s nadměrnou obuví ještě projde, ale restaurace, kancelářská technika a další jsou dosti mimo.

Já bych zůstala u biblického významu. Zanechává to v nás alespoň dojem, že co je velké, ještě nemusí být zákonitě silné a to pro mnohé lidské jedince může být ku prospěchu jejich sebevědomí. Na to já si, se svými 172 cm, nemůžu ani v nejmenším stěžovat.

Naopak, v letech mého dospívání to bylo spíše na obtíž, protože kam jsem vkročila, tam jsem čněla. A nemístné poznámky malých, zakomplexovaných mladíků mi na sebevědomí rovněž nepřidaly, takže jsem chodila ohnutá, jak ramínko. No… Nemají to dnes dívky podstatně snazší v životě? Celkově lidská populace dosahuje vyššího vzrůstu, takže i ty urostlejší mají z čeho vybírat.

Hlavně žádné souboje, mějte se rádi, přátelé.

Vaše Marc