iAmerický příběh – Na Chicagské letiště přiletěl tryskovým letadlem starý indiánský náčelník, sedl si na letištní plochu a tři hodiny nehybně seděl. Když se ho zeptali, co dělá, odpověděl, že čeká, až za ním doputuje jeho duše.

 

Zdá se mi, že severoameričtí indiáni jsou dosti rozporuplní. Když vezmeme v úvahu, že je na jedné straně největší koncentrace heren a kasin na jejich území, na straně druhé jejich zvyky a duchovno, tyto dva póly jakoby si odporovaly. Těžko porozumět.

Před lety, když jsme natáčeli CD s indiánskou tematikou, hostovali nám členové české indiánské skupiny IHOKA, čeští Siouxové. Jak jsme měli možnost se přesvědčit, žili tradičněji, než originály v USA. Dokonce prý ti američtí indiáni jsou tak líní, že tradiční oděvy, obuv, věci denní potřeby, teepee, hudební nástroje, nakupovali v Čechách a v Americe prodávali.

Tito, výše zmínění čeští Siouxové, / nebo Lakotové, jak si říkají/ po večerech šili nádherné indiánské kostýmy, šaty, haleny, kalhoty, mokasíny, vyšívané korálky, také čelenky, torničky, bubínky, různá chřestítka, rituální potřeby, prostě všechno, na co si vzpomeneme a co lze vidět ve filmech s touto tematikou. V malém, panelákovém bytě v Praze Břevnově vznikala tato unikátní díla, nad kterými zrak přecházel a rozum zůstával stát.

Dodržovali také staré indiánské rituály, jako očista v potní chýši /patrně předchůdce sauny/, nebo Tanec slunce, což je jeden z nejnebezpečnějších rituálů vůbec. Prostě duší Siouxové, které v současném životě osud zavál do Čech. Můžete je čas od času vidět v plné kráse na různých slavnostech, nebo jako hosty na různých akcích. Stojí to za to. Při jejich rituálu Pozdrav slunci, který světí čtyři světové strany, běhá mráz po zádech a odkaz indiánských předků se stává téměř hmatatelným. Nevěříte?

Měli byste…

Vaše Marc