fNejsem nikterak zdatná v matematice a spočítat všechny malé, větší i ty největší festivaly, které se uskutečňují v naší vlasti, by pomalu chtělo vysokou matematickou. V některých letech se zdálo, že jejich počet narůstá geometrickou řadou. Čas teprve ukázal, které byly životaschopné a přetrvaly dodnes. Některé dokonce nabírají rozměrů a to jim moc přeju.

 

Bylo by asi nesolidní jmenovat zde pouze některé, ty nejznámější, protože funguje spousta méně slavných, které by si jistě zasloužily pozornost. Čas od času se objeví na stránkách ePortýra pozvánka na některý z nich a je třeba jim věnovat pozornost, vždyť je to prakticky jediná reklama, která je zviditelní a snad i přiláká nové divácké tváře. Na takovýchto bohulibých počinech nečekejte účinkující slavných jmen, organizátoři totiž nedisponují příliš velkým finančním zázemím na úhradu jejich vystoupení, ale očekávejte spíš láskyplné zacházení a přehlídku tzv. amatérských seskupení, či písničkářů, kteří mají velkou radost, že si mohou zahrát na aparaturu a před diváky, což je velice důležité k trénování jevištního projevu. Což je jinak řečeno – musí se otřískat. Nehledě na to, že mnohdy v hudebních a textových nápadech najdete něco, co Vám zahraje na tu vašu notečku, jak se říká. Já mít dostatek času a pohonných hmot, ráda bych se na takové festivaly vypravila a nadýchala se zase jiné atmosféry, vnímala to sepětí lidí a hudby, bez nabubřelých a exaltovaných projevů mistrů spíkrů. A navíc se tyto akce povětšinou odehrávají na krásném místě, takže je krom poslechu i na co koukat.

Byla bych ráda, kdyby se dostalo pozornosti těmto menším festivalům aspoň v takové míře, jako těm větším a velkým, které, co si budeme povídat, zas už tolik reklamy nepotřebují. A byla bych ráda, kdyby se na stránkách ePortýra objevovalo více zpráv a zpráviček o těchto festivalech, které si zaslouží naši podporu a vrátí nám to stonásobně svou atmosférou a upřímným přístupem k divákům. Držím jim všechny palce, aby jim vše vycházelo podle představ a odměnilo to jejich úsilí. Howg…

Vaše Marc