Jdi na západ, mladý muži, a tam vyrůstej se svou vlastí. Horace Greeley, americký publicista a politik

Západ je jedna ze světových stran, nebo západní polovina tzv. Starého světa, také geopolitické označení pro státy USA a Kanady. Nazývá se jím i prostor, který obývají národy, jež si osvojily západní kulturu. Jak chcete…

Západ pro nás, dříve narozené, znamenal před dvaceti a více lety zemi zaslíbenou, únik z okovů, vysvobození těla i duše. Ne každý měl dostatek odvahy opustit vše, riskovat mnohdy i život a tzv. utéct za hranice. A ne každý, komu se to podařilo, se dovedl odpoutat od kořenů, sžít se s jiným světem a stávalo se, že se někteří uprchlíci pokorně vraceli zpět za „železnou oponu“. Naproti tomu jiní azylanti napnuli všechny síly, naučili se jazyku země, ve které si zvolili žít a snažili se všemi silami být jí prospěšní. Ne tak je tomu dnes. Známe případy hromadných odjezdů do zemí, které jsou ještě ochotny poskytovat azyl, ale také rychlý hromadný návrat zpět. Chybí totiž jedna důležitá věc, a to, respektovat a ctít zákony státu, který „otevřel náruč“.

Ještě tvrdší podmínky jistě měli osídlovatelé tzv. Divokého západu a ještě tvrdší jeho původní obyvatelé. O této době jistě každý četl spoustu knih a shlédl nejeden film. Mám tuto tématiku velmi ráda. Tzv. Zanegreyovky jsem hltala jednu za druhou a filmy o Vinnetuovi jsem jako dítě viděla Xkrát. Z posledních let mám mezi favority film Malý velký muž a Tanec s vlky. Napětí vždycky střídaly slzy v dojemných scénách, krásná hudba a herecké výkony hlavních představitelů jsou neuvěřitelné.

Inu, abych to uzavřela, Západ pro mou generaci asi bude mít pořád příchuť dobrodružství, i když je možno kdykoli sbalit si saky paky a jet se na vlastní oči podívat. A k tomu takový romantický západ slunce nad mořem, to je, vážení přátelé, velká krása!

Vaše Marc