Vodácká putování - Sázava a Vavřinecký potokVodácká putování: Sázava
S Lukášem Pollertem po krásách našich řek a jejich okolí (2007). Režie L. Klega
Posázavským Pacifikem, který už po desetiletí vozí turisty, trampy, vodáky a vůbec všechny výletníky z Prahy na řeku Sázavu, zamířil Lukáš Pollert se svým novým háčkem - herečkou Zuzanou Kajnarovou.

Dolní část řeky si pak užijí sjezdem několika vodácky vděčných jezů. Poznají přitom, že je to ideální víkendová řeka díky své nedaleké vzdálenosti od Prahy, vybavená řadou lodních půjčoven. Z Týnce nad Sázavou do Pikovic navíc řeka svižně teče hlubokým kaňonovitým údolím, které je plné úžasných odkazů na dodnes živou českou trampskou tradici, která dala Sázavě právě název Zlatá řeka.

Vysílání: 31.8., 13.15 hod., ČT2
Opakování: 03.9., ČT2

Vodácká putování: Vavřinecký potok
S Lukášem Pollertem po krásách našich řek a jejich okolí (2007). Režie L. Klega
Že i relativně malý rybník a jeho podzimní výlov může stovkám vodáků udělat víkendovou radost, o tom vás přesvědčí už více jak třicetiletá tradice sjíždění Vavřineckého potoka. Ta má svou závodní i čistě rekreačně-sportovní část. Jubilejního ročníku se tentokrát Lukáš Pollert a jeho host, herec a zpěvák Branislav Polák (Bongo ze seriálu Proč bychom se netopili), neúčastnili osobně, ale ledacos o něm zjistili a pro nás zprostředkovali. Na vlastní oči si tedy můžete prožít 15 kilometrů dlouhý úsek z Vavřince do Toušic v korytě potoka širokého asi jako nákladní auto, který neustále meandruje, rychle teče, má řadu zákeřných míst, jako např. padlé stromy, nízké lávky, brutální jezy či nepřehledná zákoutí a na konci třešinku na dortu v podobě vyhlášené Toušické kaskády. Přesto je každoročně narvaný vodáky doslova k prasknutí.

Vysílání: 31.8., 13.30 hod., ČT2

Zdroj, foto: Česká televize