Na cestě po JindřichohradeckuS Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do černé kuchyně, za velkolepým betlémem a poledníkem, který není na svém místě (2012). Režie D. Svátek

Jindřichův Hradec je historické město v Křemešnické vrchovině na březích řeky Nežárky a rybníku Vajgar. Město vyrostlo z původní osady, která se rozkládala v okolí hradu. Roku 1293 bylo povýšeno na město. Na starší slovanské hradiště navázal středověký Nový hrad, prvně zmiňovaný v kronikách počátkem 13. století jako sídlo Jindřicha z Vítkovce. Městu se později sice vyhnuli husité i třicetiletá válka, ale škody po požárech postupně ubíraly městu na významu.

V 19. století však nabralo druhý dech a v roce 1887 měl Jindřichův Hradec dokonce jako první město v Čechách veřejné elektrické osvětlení. Současný komplex budov hradu a zámku v Jindřichově Hradci je po Pražském hradu a zámku v Českém Krumlově třetím nejrozsáhlejším památkovým objektem v České republice. Rozkládá se na ploše větší než tři hektary, ve tři sta dvaceti místnostech je uloženo na deset tisíc uměleckých předmětů. Zámek Červená Lhota se sice jindřichohradeckému komplexu velikostí rovnat nemůže, ale nikde jinde v České republice nenatočili filmaři tolik pohádek jako právě tady. Jde však jen o jednu z velkého množství zajímavostí, které přímo vybízejí k návštěvě Jindřichova Hradce a jeho okolí.

Vysílání: 21.8., 17.15 hod., ČT1

Zdroj, foto: Česká televize