Waldemar MatuškaWaldemar Matuška byl kytarista, hrá? na bendžo, zp?vák a herec, jeden z nejpopulárn?jších ?eských zp?vák? 60. a 70. let. V lét? roku 1986 se nevrátil z vystupování v USA.

Waldemar Matuška se narodil v Košicích, dětství prožíval v Praze. Jeho matka byla zpěvačkou Vídeňských operetních divadel. Vyučil se sklářem a zároveň se snažil vystupovat s různými kapelami, zpíval a hrál na rozličné hudební nástroje. V roce 1960 nahrál svou první píseň Suvenýr a poté se stal zpěvákem a hercem v divadle Semafor, kde se stal brzy jednou z hvězd. Na prknech zpíval sám i duety - s Karlem Štědrým, Jiřím Suchým a od roku 1961 s Evou Pilarovou, s níž sklízel největší úspěchy. Dvakrát vyhrál Zlatého slavíka (1962 a 1967), několikrát byl druhý.

Jeho popularita rostla. Začal se objevovat ve filmech jako herec, zpíval písničky na začátku či konci oblíbených seriálů (Chalupáři, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Doktor z vejminku). Odešel i s Evou Pilarovou do divadla Rokoko. Poté, co se Eva Pilarová vrátila do SEMAFORu, zpíval duety s Helenou Vondráčkovou, Martou Kubišovou, Jitkou Zelenkovou a dalšími. Kromě práce v divadle se podílel i na jiných projektech, v rámci kterých nazpíval duety i s Hanou Hegerovou a Karlem Gottem.

V roce 1976 se oženil se zpěvačkou Olgou Blechovou. Jeho popularita byla tak velká, že pravidelně koncertoval v zahraničí. V roce 1986 toho využil a zůstal i se ženou v USA a zabydlel na Floridě. Komunistické úřady na to zakázaly hrát jeho skladby, atd. Waldemar Matuška zatím v USA pořádal koncerty pro krajany a vydával zde další desky. Na Floridě zůstal i po roce 1989, kdy v Československu padla komunistická vláda a nastala renesance jeho skladeb, často ale navštěvoval Českou republiku a občas i vystupoval, byť vzhledem k pokročilému věku musel počet vystoupení omezit.

Waldemar Matuška zemřel 30. května 2009 na Floridě. Místem jeho posledního odpočinku se stal Vyšehradský hřbitov.

Vysílání: 11.12., 15.35 hod., ČT1
Opakování: 11.12., ČT1

Zdroj + foto: Česká televize