Xindl X. a Michal HrůzaPopulární zpěvák Xindl X. má sice v rodném listě zapsán rok 1979, k sedmdesátým létům má ale blízko. A zavzpomíná na ně s Hrůzou! Osudným se mu stal rok 1977. Z něj totiž pochází jedna z nejznámějších písní Ivana Mládka Jožin z Bažin. A právě tu Xindl X. zazpívá spolu s Michalem Hrůzou v pondělním dílu velkolepé hudební show TV Barrandov To byl náš hit!

Nad účastí Xindla X. v zábavném pořadu hledajícím největší hit všech dob přitom visel do poslední chvíle otazník. Novodobý písničkář totiž vystoupit odmítl.  „Původně mi produkce volala, jestli bych si nechtěl zazpívat píseň Anděl od Karla Kryla, protože se k nim doneslo, že ji na koncertech hráváme. Je to pozůstatek z doby, kdy na nás lidi na koncertech křičeli: ´zahrajte Anděla´. Tehdy jsem si sepisoval, kdo všechno má stejnojmennou píseň v repertoáru a z té jsme pak kus odehráli, třeba Anděla od Terezy Kerndlový, nebo od Kelly Family. Tuším, že jednou došlo i na Karla Kryla, ale přece jenom, tohle je písnička natolik silná, že si z ní člověk těžko dělá srandu a přišlo mi nepatřičný zpívat jí po Krylovi znova,“ vysvětluje, proč nabídku napoprvé s díky odmítl.

Jeho ´ne´ však nebylo pro realizační tým odpovědí. A tak nakonec přistoupil na kompromis. „Prošel jsem seznam hitů a došlo mi, že jedinou píseň, kterou tam můžu zazpívat je Jožin z bažin, protože jako jediná má v sobě aspoň trochu humor. A já si připadám spíš jako humorista než jako zpěvák. Oslovil jsem Michala Hrůzu, jestli by do toho nešel se mnou, a když souhlasil, bylo rozhodnuto,“ objasňuje Xindl X., který stejně jako Michal Hrůza patří k obdivovatelům Ivana Mládka.

„Hodně jsme ho poslouchali a mě ovlivnil dokonce natolik, že jsem v první třídě na základní škole založil Pecko band Ondřeje Ládka jako alternativu Banjo bandu Ivana Mládka, ale nikdo se ke mně nechtěl přidat,“ směje se zpěvák. Ten se až dosud s folkovým bardem míjel, svůj hold mu tak poprvé vzdá až v pondělním přímém přenosu. „Náš Jožin z Bažin se bude od originálu lišit tím, že ho budeme zpívat právě my a hlavně za doprovodu Orchestru Gustava Broma,“ shodli se zpěváci.

Uvidíte v pondělí 17.10. 2011 na TV Barrandov.

Zdroj: http://www.barrandov.tv/ a Championship.cz
Autor fotografie: Tomáš Martinek