cd vladimír mertaVladimír Merta /nar. 20. 1. 1946 v Praze/ je ?eský písni?ká?, publicista, spisovatel, fotograf, architekt a filmový režisér. Absolvent FAMU - filmová a tv scenáristika a režie. V mládí se zabýval malí?skými a básnickými pokusy. 

Během studia architektury a během pobytu ve Francii začal skládat vlastní písně. Vydal brzy první LP desku u francouzské společnosti Vogue (1969). Další publikační možnosti byly silně omezeny represivní politikou režimu. Na sklonku osmdesátých let Panton vydal dvojalbum s živým koncertem. S přestávkami vystupoval, publikoval a pokoušel se o vlastní filmařské projekty. Během osmdesátých let psal a režíroval animované filmy. Věnuje se filmové, divadelní a scénické hudbě, zhudebňuje poezii,

improvizuje hudbu na pomezí žánrů. Často spolupracoval se zpěvačkou Janou Lewitovou. Od roku 1991 vydal ve vlastním nakladatelství ARTeM knihu textů, školu hry na harmoniku a kytaru, zvukové nosiče. V roce 2011 si ke svým 65. narozeninám nadělil nové CD s názvem Ponorná řeka.

Vysílání: 20.10., 23.15 hod., ČT2
Opakování: 26.10., ČT2

 

Zdroj: Česká televize