ČechomorOd přelomového roku 2001, za který Čechomor získal tři ceny Anděl - jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmennou skladbu - uplynuly čtyři roky, kdy byl natočen tento koncert ČT Live.

Čechomor v tomto období koncertoval s Collegiem českých filharmoniků, vydal koncertní DVD, oslavil 15 let své existence, přijal nového bubeníka a připravil své nové CD "Co sa stalo nové". Toto album  čerpá - podobně jako dosavadní tvorba skupiny - ze starých lidových zpěvníků, ale od předešlých desek se podstatně liší. Nová deska uvádí česko-moravské kořeny Čechomoru do evropského kontextu, objevuje souvislosti mezi křehkým světem našich lidových písniček a hudebním slovníkem spřízněných kultur.

Na albu hostují dva z účinkujících festivalu Womad Praha 2000 - irský zpěvák Iarla O´Lionaird a japonský hráč na bubny taiko a flétnu šakuhači, Joji Hirota. "Všech 15 písní z alba pochází ze sbírek Františka Bartoše, Františka Sušila, jsou tam i slovenské balady, někdy jsme použili původní text, který jsme opatřili naší melodií," vysvětluje Karel Holas. "V té hudbě je velká síla, určitě má šanci všude, kde je publikum otevřené stylům odjinud: v Anglii, Španělsku, Francii, Německu. Já mám už dlouho rád muziku z Irska.

A protože jsme chtěli udělat písničku v angličtině a sami anglicky nezpíváme, rozhodli jsme se přizvat zpěváka, který tu řeč ovládá. Nakonec to dopadlo tak, že náš irský host Iarla O´Lionaird nazpíval původně moravskou píseň Martínek v irské galštině." A jakou roli získal japonský host? "Taiko jsou samurajské bubny a proto hrají ve vojenské písničce, což je titulní skladba, Co se stalo nové, v tej brezovskej hore... A v písni Malovaný kostel z Valašska, kraje ovčáků a osadníků z Východu, hraje Joji Hirota na japonskou flétnu šakuhači." Koncert ve vyprodané T-Mobil Areně měl nádhernou atmosféru, kterou jak pevně doufáme, dokáže režisér Rudolf Vodrážka přenést i na vaše televizní obrazovky.

Vysílání: 16.5., 23.05 hod., ČT1

Zdroj: Česká televize