Romantické prostředí starého lomu u Kosova na Českobudějovicku bylo skvělou kulisou pro letošní, v pořadí už 13. ročník Fesťáku na Yukonu, který se zde odehrával o třetí červnové sobotě.

Tentokrát vyšlo i počasí, které při open scénách hraje rozhodující úlohu a v minulosti nebylo Yukonu příliš nakloněno. A víc než slušná byla také účast návštěvníků.

Šestihodinový hudební maraton, který moderoval ostřílený Zdenek Schwager, zahajovalo písecké uskupení, jež si říká Eliška a Votvíráci, s mladičkou zpěvačkou, někdejší vítězkou dětské Porty. Zaslouženou porci potlesku si vyhrála a vyzpívala díky skvělým vokálům stará dobrá Chrpa z Chrudimi, věrná osvědčenému trampskému repertoáru. Největší pozornost přilákalo zřejmě vystoupení Zelenáčů, kteří nahradili původně plánovaný Pacifik. Ti dokázali svižnou muzikou a oblíbenými písničkami zapojit do zpěvu i publikum. Závěr pak patřil nejpočetnější formaci na pódiu s názvem Rejdaři. Nevím, jestli to byl postupující noční chlad, nebo rozverná neformální produkce kapely, co vylákalo před pódium větší množství rozjařených tančících párů, které si užívaly poslední koncertní hodiny po svém.

Takže oproti pověrám letošní třináctka přinesla Yukonu opravdu štěstí.