Už po desáté se u Budilů ve Veleni konalo shromáždění MDŽ, což je zkratka Malé domácí žranice, u které se hraje a zpívá kolem stolu plného dobrot.

Při vzniku tohoto bohulibého setkání domácí pán Jarda Budil (muzikant skupin Panelákoví fotři a Městská) přišel s nádherným nápadem, že když mohou mít ve Spojených státech Zprávu o stavu Unie, proč by ve Veleni nemohli mít při MDŽ Zprávu o stavu mumie. Letos to byla PhD Csc Daniela Weber, která zprávu věnovala vztahu přítomných veleňských poslanců a Evropské unie, a bylo to vskutku kratochvilné čtení. Zprávu ukončilo rozmotávání kytarového kufru, zabaleného do papírového obinadla, na němž byla napsána slova hymnické písně.

Poté započalo obvyklé hraní a zpívání podle staroslavné rituální písně Pějme píseň dokola, doprovázené nejen zpěvem a hudebními nástroji, ale také žvýkáním, mlaskáním a pochvalným mručením při konzumaci lahůdek. Písničkářské perly vypouštěli střídavě Simona Klímová, Jarda Urbánek, Zbyněk Zeman, Daniela Weber, Jirka Kyncl, Franta Vlček, polovina Panelákových fotrů Budil – Kyncl a o další moc pěknou muziku se starali členové místní skupiny Městská.

Na obrovském stole už nezbývalo místo, protože každý něco přinesl, a tak tam byla množina pochutin od slaného dortu, škvarkových placiček, bábovky až po štrůdl, spousty všelijakých koláčků a sklenici s rybím salátem, který vlastnoručně vyrobil Jarda Budil z nachytaných okounků.

Podle meteorologických zpráv byla ohlášena obleva až na první březnový týden, ale velmi hřejivo bylo ve Veleni už 3. března.

Foto: archiv autora