Mezinárodní šansonové trio a dvě akustická dua zahrají už na devatenáctém olomouckém písničkářském večeru open mic. Ten se koná ve čtvrtek 16. března od 19 hodin v Divadle na cucky ve Wurmově ulici.

V komorním prostředí uslyší publikum Šarivary, ostravského písničkáře Mata s houslistkou a zlínské duo Markéta Vodičková & Filip Vítů. Před mikrofon se může postavit i odvážlivec z obecenstva. „I méně známí hudebníci mají na akci příležitost představit vlastní tvorbu publiku, které rádo objevuje něco nového,“ řekl organizátor Open Mic na cucky Tomáš Krejčiřík.

Březnový pořad otevře Markéta s Filipem. „Hrají pop, rock i blues. Často koncertují a jsou finalisty soutěží Moravia Talent, Blues Aperitiv či Boomcup,“ uvedl dramaturg Open Mic na cucky Petr Šrajer. 

Dále vystoupí ostravský písničkář Mat, který už vydal tři alba a nyní má za sebou velkou změnu stylu. „Na loňské desce Nevidím svět přesedlal z angličtiny na češtinu a dosavadní bohaté indie folkové aranže vyměnil za strohý zvuk. Jeho hlas a kytaru na open mic doplní houslistka Markéta Linhartová,“ řekl Šrajer. 

Jako hlavní host se představí francouzsko-americko-slovenské šansonové trio Šarivary z Brna, které je jemně protkané jazzem i world music. „Zpěvačku, flétnistku a kreslířku pohledů Aude Martin v něm doprovází kytarista Chris Coleman a baskytarista Tomáš Ulahel,“ upřesnil dramaturg Petr Šrajer. 

Večery open mic nabízí možnost zahrát si, inspirovat se a potkat přátele. Vstupné na olomoucký pořad je dobrovolné, do klobouku může přispět každý podle uvážení. 

Open mic je setkávání písničkářů, kteří mají možnost představit publiku svou autorskou tvorbu. Formát je inspirovaný newyorskou scénou v Greenwich Village v šedesátých letech minulého století, jíž si prošli například uznávaní písničkáři Bob Dylan nebo Paul Simon.

Foto: archiv a Drahomír Stulír