Dvě něžné písničkářky a folk-rappové duo se představí publiku patnáctého Open Mic na cucky, který se tentokrát koná v rámci olomouckého univerzitního majálesu, a to v úterý 3. května od 20 hodin v Jazz Tibet Clubu. Akce podpoří dětský domov Olomouc.

Na hudebním večeru zahrají česko-polská písničkářka AGU, duo Tlustej Martin a Pan Jan a mladá hudebnice Maki. Před mikrofon se může postavit i odvážlivec z obecenstva. „I méně známí hudebníci mají na akci příležitost představit svou tvorbu publiku, které rádo objevuje něco nového,“ řekl organizátor Open Mic na cucky Tomáš Krejčiřík a dodal, že letos bude akce benefiční, vybrané dobrovolné vstupné obdrží Dětský domov Olomouc.

Květnový pořad otevře Maki, teprve osmnáctiletá nadějná písničkářka ze Zábřehu. „Uvádí, že hraje experimentální folk. Podle nás je to ale příjemně hitový pop-folk se silným severským nádechem,“ prozradil dramaturg Open Mic na cucky Petr Šrajer. 

Dále vystoupí duo Tlustej Martin a Pan Jan, které přijede na open mic s folkovým hip-hopem. Kytarista Jan totiž s pomocí looperu vytváří beaty, do kterých zpěvák Martin rapuje svým kořeněným slovníkem a valašským přízvukem. „Tohle duo opravdu není klasické vůbec v ničem,“ dodal Petr Šrajer.

Vrcholem večera bude vystoupení AGU, v Česku usazené písničkářky, která pochází z Polska. Její hudba je jemná, pomoci minimalistických smyček a něžného zpěvu vytváří až psychedelicky snovou atmosféru. „Její nedávno vydané debutové album Ke světlu sklízí pozitivní reakce posluchačů i hudební kritiky. AGU zpívá nejen rodnou polštinou, ale i anglicky a česky. Žádné hranice pro ni nejsou bariérou,“ prozradil dramaturg Petr Šrajer. Podle publicisty a kritika Milana Tesaře je AGU „jedna z nejpozoruhodnějších nových písničkářek na tuzemské scéně“.

Vstupné na majálesový open mic bude dobrovolné, veškerý výtěžek z akce předají organizátoři Dětskému domovu Olomouc.

Open mic je pravidelné a otevřené setkávání písničkářů, kteří mají možnost představit svou autorskou tvorbu. Formát je inspirovaný newyorskou scénou v Greenwich Village v šedesátých letech minulého století, jíž si prošli například uznávaní písničkáři Bob Dylan nebo Paul Simon. Informace najdete na http://openmic.eu/

Tomáš Krejčiřík, organizátor olomouckého Open Mic na cucky

Foto: archiv vystupujících

Poslechněte si, kdo zazpívá na Open mic:

{vembed Y=yNOJECJZa7s}

{vembed Y=4VWeUN3nuos}