Začněme jako v pohádkách: Na vědomost se dává, že i letos se bude konat republikové finále 33. ročníku Dětské Porty, největší dětské interpretační soutěže v oblasti folk a country v ČR. A každý, kdo by se na něj chtěl podívat, nechť si udělá čas v sobotu 1. června a přijde na nádvoří Měšťanského pivovaru v hanácké Kroměříži.

Na tomto malebném dvoře ve středu města budou (již posedmé v řadě) soutěžit nejlepší mladí muzikanti a zpěváci,, kteří prošli úspěšně 11ti oblastními koly z celé ČR. A protože se jednotlivců a kapel, kteří zaujali oblastní poroty, objevilo letos celých 50, začne soutěž již v 8.30 hod. a bude probíhat po celý den až do večera. Chybět samozřejmě nebudou ani další pravidelné, byť někdy nečekané speciality a zvyky Dětské Poty. Ať už jde o otáčivé židle pro diváky, umožňující sledovat finalisty na dvou soutěžních pódiích, dvojici zkušených moderátorek a zpěvaček jménem Jana (Jana Štěpánová a Jana Rychterová) či Soutěž Sympatie, kde o vítězi hlasují sami soutěžící. Pravidlem zůstává i možnost vítězů, získat mimo cen - speciálních vitrážových kytarek - také možnost vystoupit jako host na některém z  velkých letních festivalů. Letos bude ve hře např. finále „velké“ Porty v Řevnicích, Prázdniny v Telči či Mohelnický folkfest

Na závěr ještě dodejme, že vstup je zdarma a další podrobnosti najdete na stránkách www.detskaporta.cz . Přijďte, dětské sdružení Pionýr, vás coby organizátor velice zve!

A pro ty, kteří přece jen Dětskou Portu úplně neznají, přidejme pár faktů z historie: 1.ročník této největší dětské interpretační soutěže v oblasti folk a country proběhl v červnu 1992 v Jihlavě ve festivalovém duchu. Další, už soutěžní, o rok později v Olomouci. Poté se finále soutěže přestěhovalo do Prahy a po několika místech zakotvilo v divadle Za plotem, v Praze-Bohnicích. Zde se konalo až do jubilejního 25. ročníku. Další, 26. ročník hostil areál Landek v Ostravě–Porubě a posledních šest (27.- 32. ročník) v prostorách pivovarského dvora ve středu Kroměříže.