Vlakem na trampskou klasiku:

Nad malebným nádražím v Sudoměři u Mladé Boleslavi se v sobotu 20. května rozezní trampská a folková hudba. Proběhne zde první ročník festivalu Trampuráj, jehož součástí bude kromě muziky příjezd historickým vlakem a v rámci doprovodného programu také soutěžní trampské karaoke.

 

Železniční nádraží v Sudoměři u Mladé Boleslavi se těší zájmu návštěvníků hlavně díky železničnímu muzeu, v němž je k vidění jedinečná kolekce drezín, sbírka kolejnic, drážních luceren a dalších zajímavostí. V sobotu 20. května se však stane místem setkání příznivců nejen vlakové kultury, ale také trampské a folkové muziky, a to při prvním ročníku nového festivalu Trampuráj.

 

Ačkoliv hlavní náplní festivalu je bezesporu muzika, s železnicí bude souviset od samého začátku. Pro zájemce totiž organizátoři připravili příjezd do Sudoměře ve speciálně vypraveném historickém motorovém vlaku M131.1, lidově též zvaném Hurvínek, který vyjede z hlavního nádraží v Mladé Boleslavi. Proto je harmonogram festivalu rozvržen následovně:

 

Sraz na hlavním nádraží v Mladé Boleslavi a úvodní zpívaná – od 15:00

Odjezd Hurvínkem na nádraží v Sudoměři a zpívaná ve vlaku – čas bude upřesněn

Začátek hudebního programu na nádraží v Sudoměři – 17:00

Předpokládaný závěr festivalu – okolo 21:00

Oheň a vyhlášení výsledků soutěžního karaoke

 

V hudební části programu vystoupí český písničkář Luboš Stráník, který kromě autorských písní zavzpomíná též na trampskou klasiku. Kromě něj zahraje kapela Klekni, která z Liberce přiveze především autorské folkové písně, a olomoucké seskupení Jazz za Bukem nabízející hudbu ovoněnou swingem. O zahájení programu se postarají hudební nadšenci z nedaleké Dobrovice, vystupující pod názvem Mňau mňau band.

 

V přestávkách mezi vystoupeními proběhne neformální soutěž ve zpěvu vybraných trampských písní ve stylu karaoke, zde ovšem s živým doprovodem přítomných muzikantů. Po skončení programu bude následovat posezení u ohně a vyhlášení výsledků. Zájemci o nocleh mohou využít možnost stanovat na přilehlé louce.

 

Vstupné pro návštěvníky festivalu činí 150 Kč, vstupné společně s jízdenkou do historického vlaku 250 Kč. Pořadatelem festivalu Trampuráj je sdružení UnderFolk, které již druhým rokem představuje v Mladé Boleslavi a okolí folkovou hudbu v co nejpestřejší podobě. Festival proběhne s podporou Nadace Život umělce a Svazu autorů a interpretů, z. s.