Křenovický Rakovec 2021
 
jeho 18. ročník (za normálních okolností by byl již 19.) se konal 5.6. 2021 v Křenovicích blízko Slavkova. 
Lotos, stejně jako i v roce 2019 jsem měla tu čest moderovat tento dramaturgicky bohatý jednodenní festival, v přátelském zázemí kapely Careta. Tímto ještě jednou děkuji, že jsem směla být součástí nádherné události.
 
Pořadatelé, kapela Careta a obec Křenovice, se zdárně vypořádali s veškerými opatřeními, která jsou letos pro všechny tak trochu nástrahou. Klobouk dolů, přátelé, jak skvěle jste to zvládli!
O zvuk festivalu se výtečně postaral Zbyněk Kříž se svým týmem.
 
Obavy, že to návštěvníci vzdají a nepřijdou, se rozptýlily hned na začátku, kde se před vstupem začaly tvořit hloučky (ovšem v rámci nařízení a vytyčených vzdáleností!).
A pak už byla jen čirá radost ze setkání - hlavně účinkujících s diváky. Slova štěstí a dojetí provázela celý festival od začátku do konce.
 
Program festivalu tradičně zahájila domácí Careta, která připomněla své chytlavé folkové melodie, jimiž vlídně přivítala diváky. 
Poté nastoupila bluegrassová smršť v podání kapely Jaksepatří (z převážné části vzpomínka na kapelu Jewelci), která s sebou přinesla čirou radost z muziky a "jaksepatří" i nadhled.
S veškerou energií sobě vlastní vplul mezi diváky Přístav a odnášel diváky s sebou do časů, kdy se ještě mohlo hrát a zpívat...  
Poutníci naskočili a strhli s sebou poslední pochybovače toho, že se všichni budeme jen těžko navracet do festivalové nálady.
Vystoupení Poutníků se dvěma přídavky vystřídala opravdová lahůdka v podání kapely Nerez a Lucia. Lidé naslouchali a zpívali s famózní Lucií Šoralovou, Vítkem Sázavským a Zdeňkem Vřešťálem písničky, které "ne(z)rezaví", vzpomínky na Zuzanu Navarovou. Pozlátkem celého koncertu byl křest nového CD s názvem CELA a ochutnávka z něj. Mnohdy se tajil dech a kdyby spadl špendlík na zem, nejednoho by vyděsil!
Závěrem festivalu vystoupil Tomáš Kočko a Orchestr, který rozproudil krev v žilách a dopřál divákům úplně se odvázat, zazpívat a zatančit si. Jedinečným okamžikem bylo spojení právě Tomáše Kočka s Lucií Šoralovou, coby bývalými muzikálovými kolegy, v písničkách, které spolu před lety nahráli. A diváci? Nechtěli pustit z pódia žádnou ze zmíněných kapel. Jako sladká tečka na závěr byl jamm session u stolu. Odcházelo se nad ránem a zpívalo se v rozednění... 
 
Snad nám to dlouho vydrží, přátelé festivaloví. 
 
Rakovci oddaná, Martina Hrbková