Frontman skupiny Spolektiv Jarda Hnízdil už několik sezón organizuje v Divadle u Kapličky v Českých Budějovicích folkové koncerty s názvem Večery s… Kde jinde by se tedy měl odehrávat křest třetího alba kapely, než v tomto stánku umění?

V pátek 11. října se sešlo početné publikum i řada hostů ke slavnostnímu okamžiku pro kapelu, která drží rekord v přestávce mezi vydáním prvního a druhého hudebního počinu a v pauze pozastavení činnosti.

V první polovině koncertu zazněly, za účasti několika bývalých členů kapely a hostů, skladby z alba Dej mi tvar. Diváci nadšeně kvitovali příliv nových tónů ve skladbách i tak bohatých na hudební, instrumentální pestrost. Ta ostatně vždy Spolektiv zdobila, odlišovala a zvýrazňovala. Koncert před přestávkou přerušil Zdenek Schwager, aby slovem provedl slavnostní křest alba. Nejdříve si na jeviště pozval na pár slov hlavního textaře Zdeňka Zajíčka. Pak se alba a sektu chopili Jana Holcová, Milan Beneš a Peter Padúch, aby album přivedli oficiálně na svět.

Po přestávce se tentokrát už ve skladbách z čerstvě pokřtěného CD na jevišti objevili všichni hosté – Lukáš Holec, Vladimír Světlík a Radim Pígl. Diváci kvitovali ovacemi opět energii nových písní a aranží a také příliv nových nápadů – hudebních i textových. Dá se říct, že se kapela také otevřela i novým žánrům, čímž potvrdila svou originalitu na naší folkové scéně. S touto dramaturgií Spolektiv, jak potvrdil Jarda, také zamíří do dalších měst. Termíny vystoupení najdete na webových stránkách kapely. A ještě jeden bonus – kapela natočila videoklip, který se objeví na youtube. Nenechte si koncert Spolektivu ujít, určitě mi dáte za pravdu, že je to bonbónek.

Foto: Jakub Schubert