Kulturní dům Mlejn v pražských Stodůlkách slaví své třicetiny. Po nedávném krásném večeru s vizovickým Fleretem přijela do Mlejna další pozoruhodná sestava s lákavým názvem Jak je neznáte.

Jak je neznáte jsou mimikry dvou slavných zpěvaček Pacifiku Heleny Maršálkové a Marcely Voborské, krkonošského výtečného kytaristy Ondry Pasky a nenápadného Tomáše Suchomela, který s nápadným citem pro rytmus vládl bongu a dalším perkusovým nástrojům. Večer zahájila domácí paní Maruška Navrátilová a posléze předala moderátorský mikrofon Honzovi Macounovi, který mezi písničkami bavil sál zejména svými rozhlasovými zážitky jak z minulé kariéry v Country radiu, tak z té současné v Českém rozhlase. Perel přibývalo, neopomenul ani aktuální situaci po volbách informací, že čím víc jsou lidi nespokojeni s politikou, tím víc chodí na koncerty, což samozřejmě muzikantům dělá radost.

Skupina Jak je neznáte dělala písničku po písničce radost zaplněnému sálu svým repertoárem, mezi kterým nechybělo ani pár pacifických hitů jako Víno červený, Náš boží chrám apod. Když zpíval Ondra procítěně Děkuji vám, pane Bach, okomentovala to Marcela, že to byl úplně Pepa Blažejovský, já jsem si uvědomil, že v téhle písni je – aby se dal rýmovat prach nebo strach – častá česká chyba mnohých, kteří oslovenému neříkají pátým, ale prvním pádem.

Slavnostní ráz večera začal fotograf Karel, který dostal šplouchající dárek v předvečer svých padesátin, ale hlavní oslavenkyní se stala Maruška Navrátilová, která za tři desetiletí usilovné práce a mimořádného vztahu k vystupujícím muzikantům udělala ze Mlejna kultovní centrum folkové, country a trampské hudby, nehledě na řadu ostatních žánrů a zajímavých akcí. Honza Macoun přečetl gratulaci, kterou skupina Jak je neznáte sepsala a doplnila nádhernou kyticí a polibky.

Muzikanti přidali místo přípitku ještě jásavou Hrajeme boogie-woogie a rozjetá skupina rozdala k Toulacímu blues posluchačům ještě řadu chrastítek a jiných perkusí, aby se mohli zúčastnit. V samém závěru přišla legendární píseň Džínová láska, k níž Helena jen suše poznamenala, že ji zpívá se stále mladšími partnery a neví, kde to skončí… Večer ovšem neskončil prověrkou, zda Ondra zpívá skutečně v džínách, protože Helena by nemohla nezazpívat natěšenému publiku Karlínské nábřeží a a Marcela zrovna tak Jaro nad Bretaní.

Foto: Karel Sklenář