Vltavotýnské točení je název festivalu folkových a country kapel, který pořádá tamější skupina Sem Tam. Letos koncem srpna proběhl v areálu otáčivého hlediště v Týně nad Vltavou, propůjčeného divadelním spolkem Vltavan, jeho již druhý, a nutno dodat, že úspěšný ročník.

V pětihodinovém programu měli návštěvníci možnost slyšet přední skupiny tohoto žánru. Kromě domácího Sem Tamu to byla oblíbená plzeňská bluegrassová kapela Cop, která je dvojnásobným vítězem Porty a letos oslavuje 40. výročí svého vzniku, Marien z Pardubic s frontmanem Víťou Troníčkem a Nová sekce, jejíž repertoár tvoří mix vlastní tvorby a modernějších proudů bluegrassu s nekonformním humorem. Pořadem provázel spíkrovský matador Zdenek Schwager a o zvuk se postaral osvědčený Honza Friedl.

„Zájem o vystoupení ze strany kapel na našem specifickém festivalu, jakých na jihu není zrovna mnoho, byl poměrně dost velký, ale všechny nebylo možné zapojit, takže jsme byli nuceni vybírat. A musím říci, že jsme měli při výběru opravdu šťastnou ruku, protože letošní ročník byl ještě úspěšnější než ten loňský,“ uvedl Luboš Marek, iniciátor akce a kapelník Sem Tamu.

I tentokrát hrály kapely přímo na točně a divákům byl vyhrazen celý prostor v přírodním prostředí okolo ní. „Původně jsme chtěli s každou kapelou trochu pootočit, ale z toho by asi zvukař nebyl moc nadšený. Pro kapely jsme zajistili kvalitní zastřešení forbíny na točně pro případ nepřízně počasí, abychom byli na všechno připravení. Pro návštěvníky bylo připraveno sezení v parku kolem točny, ale také stánky s občerstvením nebo možnost zakoupení CD vystupujících kapel,“ doplňuje Luboš Marek s tím, že v příštím roce hodlají v započatém cyklu pokračovat, a to ve stejném stylu. Takže se máme na co těšit...

Foto: archiv