Zatímco v dobách totalitních se milovníci trampské písničky, country a folku upínali jen k několika málo povoleným hudebním akcím v republice, v současnosti se s festivaly, festiválky, hudebními a soutěžními přehlídkami doslova roztrhl pytel.

Takže nezřídka prožívají příznivci těchto žánrů doslova muka volby, když se mají rozhodnout mezi několika hudebními nabídkami, konanými ve stejném termínu.

Ani jih Čech nezůstal tohoto hudebního hemžení ušetřený. Nebudu vyjmenovávat všechny hudební akce odehrávající se jak pod širými nebem, tak v sálech a halách v různých lokalitách, ale zato vám představím jednu zbrusu novou festivalovou novinku. A tou je HABRFEST, který bude mít premiéru letos v létě, konkrétně v sobotu 9. června na okraji půvabné jihočeské vesničky Habří, v areálu tamního chatového tábora.

Pořadateli Habrfestu jsou Lucka a Petr Zbořilovi, oba osvědčení muzikanti. Petr, který prošel několika hudebními formacemi, již řadu let jako kontrabasista působí v českobudějovické bluegrassové kapele Giant Mountains Band a zároveň v pohodové trampské Zlaté řece.

Programem, který odstartuje v 16 hodin odpoledne a potrvá až do půlnoci, bude přítomné publikum provázet osvědčený spíkr Zdenek Schwager. V osmihodinovém hudebním nářezu se vedle jubilujících Nezmarů objeví také dobře zajetá Bryčka, neúnavný Sem-Tam, Vodáci, již zmíněný Giant Mountains Band, písecký Kvintet a stále se zdokonalující Divá Bára. Takže je vidět, že se návštěvníci mají skutečně na co těšit a doufejme, že tomuhle festivalovému nováčkovi bude přát i jinak obvykle vrtkavé počasí.