To, že letošní republikové finále bude 1. a 2. června 2018 v Kroměříži, se už dávno ví, ale to, kdo v něm bude soutěžit, vybírají porotci v oblastních kolech.

Dětská Porta v Okříškách

Druhý listopadový víkend zněly opět po roce sokolovnou v Okříškách na Vysočině písničky. Folkové, countryové, ale i z oblasti pop music.
Sešli se zde totiž, jako každoročně, příznivci i dětští soutěžící sedmi zájmových soutěží Pionýra, sdružených do Pionýrského Sedmikvítku a pátek byl vymezen hudbě.

Mimo budoucích popových hvězd, snažících se proniknout do finále soutěže Melodie se zde představili i účastníci dalšího z oblastních kol Dětské Porty. 
V nabité okříšské sokolovně se porotci nakonec shodli na postupu dvou dětských uskupení.

V Kroměříži by Třebíčsko měli zastupovat dva postupující:

Monika Škardová z Rajhradu (v kategorii JC) a Kytarový kroužek při ZŠ O. Březiny z Jaroměřic nad Rokytnou (v kategorii SP). Dle jejich pátečního vystoupení se zde jistě neztratí.

Věra Šustrov

Plzeň

V Bolevecké sokolovně se sešli mladí příznivci folk a country muziky v listopadu, konalo se zde další z oblastních kol Dětské porty. Pořadatelem bylo Středisko volného času Radovánek Plzeň. Porota v čele s předsedkyní Martinou Jindrovou hodnotila výkony soutěžících ve čtyřech kategoriích. A rozhodování neměla právě snadné.

Postup do republikového finále si v kategorii JB vybojovala Agáta Rejšková, v nejsilněji obsazené kategorii JC byl postup doporučen hned čtyřem účastníkům - Duo Terka a David, Iveta Šperlová, Tomáš Kozák a Duo Áďa a Barča. Své postupující má i kategorie dětských kapel SB. Jsou jimi skupina Bez názvu a trio Grácie, ve starší skupinové kategorii pak skupina Na skok. V autorské soutěži zvítězil a tím si zajistil postup do finále i sólista Jakub Reš.

Český Krumlov

V předvánočním čase se konalo oblastní kolo v Českém Krumlově, které mívá již tradičně velmi vysokou úroveň. Pořadatelem je DDM Český Krumlov a role předsedkyně letošní poroty se ujala Pavlína Jíšová.

I z tohoto kola se můžeme v republikovém finále těšit na postupující, jejichž mnohá jména nejsou už tak neznámá. V kategorii JB si postup tentokrát odváželi Ruda Prušák, Barbora Klečková a Kamila Máčová. O něco starší hudebníci v kategorii JC Karel Smeykal, duo Natálie Trojáková a Tomáš Szojka. V kategorii JP – tedy s pedagogickým doprovodem pak Eliška Kotlínová. Představily se také hudební uskupení, z nichž postup byl udělen v kategorii JB kapele Andromeda a v kategorii JC kapele Pišingr. V autorské soutěži ocenění získali a tím i postup do RF – Audrey Belcher, kapela Hashtag (SC) a Neroli Dante Melis (JP).

Praha – dvě oblastní kola

V Praze se uskutečnila dvě oblastní kola. Začátkem prosince se pod záštitou Hobby centra 4 (DDM Praha 4) konalo jedno z nich. Postupovou „kartu“ si odváželi Barbora Marková (kategorie JB), Sabina Uxová (kategorie JB) a Martin Jindříšek (kategorie JC). V adventním čase proběhlo také druhé z pražských kol pod pořadatelskou patronací Sdružení Štěpán, z. s.

Odtud porota doporučila k postupu čtyři soutěžící. Jsou jimi v kategorii JC Veronika Marková a duo Klára a Nicholas. V kategorii SB byl postup doporučen skupině Vono a v kategorii SC uskupení s názvem Kelteens. Posledně jmenovaní si odvezli také ocenění v autorské soutěži.

Další kola byla v Holešově – Všetulské dostavní, v Olomouci – Folkový Guláš a v Kopřivnici - o těch se už dříve psalo.

Foto: archiv