Nejdřív jsem si musel uvědomit, jak ten čas letí. Divadlo Troníček je v pražské Vladislavově ulici jen kousek od domu, kam jsem chodil několik let do práce, když tam ještě sídlila Nova a kde hodně let zpátky byl i sál, kam chodila tančit třeba Božena Němcová.

Jméno Troníček znám díky kapelníkovi pardubické skupiny Marien, ale divadlo se jmenuje po panu architektovi Troníčkovi, který dům, kde dnes je v suterénu divadélko, postavil za první republiky.

Hynek Žirovnický právě před čtyřmi lety začal v kavárně Čas na Kampě pořádat zajímavé večery, kde všelijaké vyprávění na rozličná témata doprovázeli různé skupiny nebo jednotliví muzikanti, a večerům se říká Časování. Jubilejní osmdesátý se po čtyřech letech přestěhoval z Kampy do Vladislavovy ulice, od Vltavy do středu města, a s pomocí České společnosti Sherlocka Holmese (založené v roce 2000) byl věnován slavné postavě knih Artura Conana Doyla.

Při prvním Časování hrála tehdy čerstvá dívčí skupina Ajeto a Hynek je pozval i do jubilejního pořadu. Nevelké divadlo nepotřebuje obvykle ozvučení, a tak jen Hanka Nedvědová měla malý reproduktor od své kytary, zatímco španělka Dáši Pařízkové a hlas Hanky Řeháčkové se bez mikrofonů obešly.

Hlavním hostem večera byl Aleš Kolodrubec, předseda společnosti alias Sherlock Holmes a nechyběl ani dr. Watson, jinak tedy František Nepraš. Dámy z Ajeta hrály své písničky a snažily se, aby měly ve svých textech něco do činění s detektivkovým žánrem, což splnily už úvodní písní o házení nožem.

Hynek Žirovnický se pokusil - podobně jako o skvělém večeru o Karlu Mayovi ještě na Kampě – představit autora slavné postavy a Sherlock Holmes mu v tom pomáhal. Tak došlo na zajímavosti povídky Skandál v Čechách, papíren na Chebsku či vynikající houslistku 19. století Nerudovou, ale i na ikony Holmesovy postavy – klobouk s kšilty vpředu i vzadu, dýmku, lupu či havelok s pelerinou. Muzikantky nejen přerušovaly tok vyprávění svými písničkami, ale pomohly i při dramatické rekonstrukci ukázek z Doylova díla. Však jsme byli v divadle.

Přestávka sloužila k občerstvení, ale zájemci si mohli zakoupit i slušně tlustou knihu „Sherlock Holmes vítězný“, což je pětadvacítka povídek českých autorů na téma případů Sherlocka Holmese.

Druhá půlka večera se nesla v duchu světoznámého Psa baskervillského. Nejen scénkou a pár podrobnostmi o díle, ale především vyprávěním českého dr. Watsona, který strávil mnoho času v bažinaté krajině kolem Princetownu vyhledáváním a upřesňováním míst, o kterých příběh o obrovském psovi pojednává, a taky přispěl i angličtinářům v publiku vysvětlením, že údaj 14 mil je běžným anglickým výrazem nikoliv pro konkrétní vzdálenost, ale pro něco, co je hodně daleko...

Muzikantky z Ajeta odlehčily mrazivé téma svým hitem o Zlaté rybičce a přání, aby na prvního máje bylo o den víc, a závěrečnou písní krásně zarámovaly večer.

Foto: archiv