Jestli chcete prožít příjemný večer s hudbou bez okázalých spektakulárních gest, v atmosféře evokující trampské potlachy se vším, co k tomu patří – tedy upřímnost bez pokrytectví, vstřícnost nebo soudržnost, přijeďte se podívat na festival Náměšťská placka.

Nepatří do kategorie monstrózních přehlídek, kde protéká spousta peněz, ale atmosféru v zámecké jízdárně má úžasnou. Na tamním jevišti se v průběhu let představila řada veličin hudební scény tohoto žánru (Roveři, Kamelot, Příboj, F. T. Prim…), řada talentů (Přístav, Tempo di vlak, Špunt, Pavel Pokorný…) i veteráni (Chrpa, Červen 26…). Stačí placku vyhrát třikrát a kapela se pak stává součástí této historie a vítěz putovní trofeje. Ale vlastně nejde o soutěž, dřívější porotu nahradili diváci, kteří i letos, a tedy třikrát po sobě vybrali skupinu Choroši jako nejoblíbenější.

Tak tedy i tato mladá parta patří k historii, která brzy dospěje ke kulatému číslu ročníků tohoto milého setkání. Letos byl hostem akce Vojta Kiďák Tomáško, Pavel Pokorný představil své nové album, v zákulisí se objevili přátelé, kteří si přijeli zahrát a zavzpomínat. Velký dík a poklona patří určitě týmu místních dam v MKS. Nezištně a mile se o nás všechny starají a toto setkání připraví tak, jako by se jednalo o velkou mezinárodní akci. Také jejich zásluhou všude panuje upřímná pohoda a příjemná atmosféra. Tak ještě gratulace Chorošům, poděkování všem a víra, že se dočkáme minimálně 50. Placky. Muzikanti i tým, diváci i historie tohoto festivalu si to zaslouží.

Váš Zdenek Schwager