Tomáš Berka

Dne 6.11.2014 se v Malostranské besedě uskuteční koncert nazvaný 30 let písní Tomáše Berky. Tento koncert je věnován 30. výročí první veřejné prezentace autorských písní Tomáše Berky, které psal převážně pro hudební skupinu Corpus Delicti. Ta patřila koncem devadesátých let k tomu nejlepšímu, co jste mohli na poli folk-rocku v té době vidět a slyšet. Slavnostnímu duchu bude odpovídat také průběh koncertu. Na seznamu skladeb večera je více jak třicet autorových písní od těch raných, až po známé skladby jako Dávno Tě znám, Obrazy, Dopisy, Gramofón nebo Za Tebou plout.

 

Tomáše jsem se zeptal: 

Tomáši, 30 let na hudební scéně, to je pěkně dlouhá doba. Jaké jsou největší úspěchy za celou tu dobu?

Odpověď: Ano sám jsem udiven, že je to tak dlouho a pro mně je to jasný důkaz toho, že hudba je mým osudem. Největším úspěchem považuji právě to, že mé písně se hrají celých těch třicet let a že se stále najdou mladí lidé, které to oslovuje a berou je za své. Za tu dlouhou řádku let bylo úspěchů ineúspěchů mnoho, alekdyž přijedete z prahy na moravu a tam ve sklípku naprosto neznámý mladík hraje na kytaru své dívce moji píseň a ještě ke všemu správně a bez chyb... ano to je pro mne ten největší úspěch.To, že ty písně žijí v lidech svůj vlastní život.

Kdo bude hostem na koncertě v Malostranské besedě a podle čeho výběr probíhal?

Odpověď: Hlavním hostem v Malostranské besedě bude zpěvačka Iva Marešová, která se zhostí nejenom několika starších písní, např. Karolíno, Gramofón, nebo Jsi něco víc (Námořník), které jsem psal pro dívčí sólový part, ale vystoupí ise svým triem, vekterém hrají Michael Vašíček a Alixandr Yasinski. Samotná kapela potom bude hrát ve "velkém obsazení" plném skvělých hudebníků, kteří tvořili, nebo stále ještě tvoří sestavu skupiny Corpus Delicti. Celkem nás ve finále bude napódiu čtrnáct a to už je pořádný zážitek.  Výběr hostů podléhal jako vždy mému srdci. Jsou to do jednoho lidé, které mám opravdu rád i po té lidské stránce a k tomu jsou do jednoho mistři svého nástroje a toho já si cením nejvíc. V hudbě totiž ukázaná platí.

Co byste chtěl ještě v hudbě dokázat? Neláká Vás napsat třeba country muzikál? 

Odpověď: Ne Country muzikál mě neláká. Stále mě láká filmová hudba, dělá mi potěšení, když lidi zajímají moje písně, takže pokračovat s kapelou Corpus Delicti v koncertování. Užívat si báječné zpívání se skupinou Vokobere a natočit živé DVD protože nic takového se mi zatím nepovedlo.