ChinaskiKdyž šla populární česká kapela Chinaski v září do studia natáčet nové album, neměli muzikanti písničky „nadrcené“ do posledního taktu, jak byli dříve zvyklí, a některé texty neměli ani z poloviny dokončené. Přesto v následujících dvanácti dnech vše s lehkostí dodělali a nahráli. Výsledkem je silné album Rockfield, které je podle kapely přelomovou nahrávkou kariéry.

Chinaski jí završují úspěšné období, jenž letos gradovalo největším koncertem v historii kapely v O2 aréně, který si nenechalo ujít 16 000 lidí. Nová nahrávka, kterou skupina pokřtí na již nyní vyprodaném koncertě 24. října v Hard Rock Cafe Praha, byla jen dalším logickým krokem.

„Prožíváme období, kdy se cítíme ve formě. Věříme si více než dříve, a to především díky fanouškům, kteří jsou naším motorem,“ popisuje kapelník Chinaski, kytarista František Táborský. I z toho důvodu skupina odletěla nahrávat nové album do legendárních britských studiích Rockfield ve Walesu, ve kterých nahráli Queen slavnou Bohemian Rhapsody nebo kde Coldplay napsali a natočili skladbu Yellow.

„Chtěli jsme posluchačům nabídnout něco víc, tedy zvuk opečovaný světově uznávaným producentem v jednom z nejlepších studiích na světě. Na druhou stranu i každý z nás od malička poslouchal všechny ty slavné britské kapely a měl sen, že jednou bude nahrávat ve stejném studiu. A nyní pro nás nastala doba a hlavně možnost si takový sen splnit,“ doplňuje.

Za nahráváním v Británii stojí vydavatelství BrainZone, které s Chinaski podepsalo smlouvu. „Vážíme si toho, že nám dala kapela důvěru a rozhodla se vydat nové album právě u nás,“ říká šéf vydavatelství David Tkáč. Spolupráce s producentem Gregem Haverem byla jasná volba.  Chinaski si s ním nejprve vyzkoušeli společné natáčení skladeb Stížnost a Hlavolam na výběrové album Dvacet let v síti a odtud pak vedla cesta přímo do Walesu.

Podle zpěváka Chinaski Michala Malátného tam nakonec skupina natočila dospělou a suverénní nahrávku. „Album drží pohromadě jako celek. Jsou za ní čtyři roky práce a završilo ji setkání s Gregem Haverem, který svým fantastickým způsobem dodal přesně to, co nám chybělo,“ popisuje Malátný.

„Greg nás odvezl daleko od domova, nikdo z nás se nemusel večer nikam vracet, takže jsme se soustředili pouze na práci. Dříve jsme pracovali tak, že jsme všechny písničky nazkoušeli do poslední noty, tentokrát jsme nechali otevřené formy a více jsme ve studiu experimentovali,“ doplňuje.

Album podle něj vznikalo sice v horečném tempu, ale zároveň velmi lehce a příjemně. „Nic podobného jsem zatím nezažil. Samozřejmě tomu pomohla i atmosféra studia. Mám z desky velkou radost a myslím si, že skoro každá písnička na albu by mohla být singl,“ dodává Malátný.