Velkým lákadlem pro turisty, a vůbec se nedivím, je velký záliv v Rudém moři, přístav a letovisko Aqaba. Město s luxusními hotely a resorty po celém pobřeží, se záplavou zeleně, tolik postrádané ve vnitrozemí, je obklopeno z pevninské strany horským masívem, který v každém okamžiku mění svou barvu, dle denní doby od světle béžové po temně červenou.

Za dne musí být pro přijíždějící pohled na Aqabu okouzlující. My jsme sjížděli z hor za tmy, ale i tak, ta záplava světel na pobřeží i na moři měla svůj půvab.

Aqaba je rušné letovisko s rušným přístavem, který byl dostatečnou pastvou pro oči. Střídaly se obrovské nákladní lodě s menšími plavidly, kotvil zde i velký zaoceánský parník, takový několikaposchoďový lidojem. V Aqabě naleznete i vykopávky, stále probíhající práce na odhalování pozůstatků z dob dávných, a to přímo před hotelem, za rušnou silnicí.

Zajímavostí, a v důsledku toho velkým lákadlem, je to, že Aqaba a celá tato oblast je v bezcelní zóně, takže zboží od spotřebního po alkohol je za asi třetinové ceny ve srovnání s celým Jordánskem. Tudíž jsem měla možnost zažít celkem slušný nápor v obchodě s alkoholem a tabákovými výrobky.

Prožila jsem tři noci v úchvatném hotelu, balkon byl směrován na hlavní ulici a blízké archeologické naleziště, s výhledem na celý záliv a přístav, což mě nepřestávalo udivovat a bavit. Součástí hotelu byl volně přístupný bazénový komplex, který byl s hotelem propojen širokým nadchodem přes hlavní třídu a na kterém byl další bazén a jacuzzi. V něm měla voda 38 stupňů, což při teplotě vzduchu 37 stupňů není právě nejlákavější. Několik bazénů propojených můstky a jeskyňkami, v záplavě květů a zeleně, vodopády a altánky lemovaly cestu vedoucí na hotelovou pláž s blízkým plážovým barem. Dostatek lehátek a rákosových slunečníků na čisté a upravené pláži byl po několik dní mým útočištěm.

Další den strávený u Rudého moře jsme měli na programu posezení ve výukovém potápěčském centru, které vede úžasná, rázná dáma, původem Češka, která se před čtyřiceti lety provdala do Jordánska. Setkání bylo velice emotivní a více než příjemné. Mě zajímal její životní příběh, ona zas byla ráda, že si může poklábosit v rodném jazyce.

Následoval celodenní výlet lodí s celým potápěčským vybavením, což se mě v žádném případě netýkalo, i kdyby bylo moře klidné jako Mácháč. Obdivovala jsem svého syna a více než šedesátiletou ženu, že se do rozbouřených vln a vichru vydali, a vždy se mi ulevilo, když je posádka vytáhla na loď. Po jejich dvou ponorech nám posádka připravila úžasné grilované kuřecí maso, zeleninový salát, humus a zas výborný arabský chléb. Svorně jsme to zapili místním pivem, a tím jsme krásně zakončili tento den nabitý dojmy a novými zážitky a zkušenostmi. Tím zároveň skončil můj krátký pobyt v Aqabě a mohla jsem se těšit na další příval dojmů, který na mě v příštích dnech čekal.