Baštírna

Ilustra?ní fotoJak známo, celer je v zásad? velice prosp?šná „bylina“, p?edevším na snižování škodlivého cholesterolu v krvi, na podporu imunity a další neduhy. Není t?eba se obávat, že bychom jeho konzumací v podob?, jakou Vám chci nabídnout, zh?ešili proti svým masožravým zásadám. Výsledek tohoto receptu lze použít i jako studenou p?ílohu k mas?m.

Baštírna

Ilustrační fotoNásledující recept vznikl zcela náhodou před lety u Tonyho Linharta na chatě na Kocábě. Předesílám, že to bylo v neděli, kdy dovezené zásoby již dávno vzaly za své a bylo nutno uvařit nedělní oběd. Jak se říká „co dům dal“.  Přála bych Vám vidět Tonyho nedůvěřivý výraz, je totiž známý svým vyhlášeným kuchařským uměním a mlsným jazýčkem. A tohle, co jsem chystala, tedy v životě neviděl.

Baštírna

Nefalšovaný gulášMé kuliná?ské chu?ové pohárky dostaly hroznou ránu. I úder je slabé slovo. Byli jsme prost? p?ed n?kolika lety pozváni na svatební hostinu. Manželka sice ?íkala, že její známá coby novomanželka je šet?ílek až na p?du, ale všechna má nejhrozn?jší o?ekávání byla prost? p?ekonána.

Baštírna

Ilustrační foto

Suroviny:
300g zadního hovězího, 2 lžíce oleje, 150g pórku, stroužek česneku, 300g fazolových lusků, 250g rajčat, 60g těstovin, 0,25l vody, tymián, sůl, pepř, nať petržele.

Postup:
Maso nakrájíme na plátky a na oleji osmahneme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a utřený česnek a podusíme. Zalijeme vodou a pomalu duste asi 35 min. Přidejte očištěné nakrájené fazolové lusky, tymián a dusíme ještě dalších 20 min. Vložte oloupané a nakrájená rajčata dále dusíme ještě 5 min. Přidejte uvařené těstoviny, opatrně zamíchejte, podle chuti dodejte pepř, sůl a ozdobte petrželí nebo šnytlíkem.

Baštírna

Ilustra?ní fotoSuroviny:
1 kg pórku, 750g brambor, 2 mrkve, celer, cibule, 75g slaniny, olej, 4 klobásy, 1l vývaru, s?l, pep?, petržel.

Postup:
?áste?n? vyškva?íme slaninu, p?idáme pokrájené: mrkev, celer, cibuli a brambory, vše orestujeme, zalijeme vývarem a va?íme cca 10min. P?idáme na kole?ka nakrájený pórek, podle chuti s?l, pep? a va?íme ješt? cca 7min, vložíme pokrájené klobásy ješt? chvíli proh?ejeme. Hotový kotlík ozdobíme petrželkou.

Baštírna

Ilustrační fotoSuroviny:
250g hovězího, 250g skopového, 2 ½ l vývaru, 200g brambor, 200g mrkve, 2 pórky, 300g hrášku, 2 klobásy, 100g šunky, olej, česnek, cibule, sůl, pepř, tymián, bazalka, petržel.

Postup:
Maso nakrájíme na kousky, a osmahneme na oleji, přidáme cibuli, pepř, tymián, česnek a podusíme. PřilIjeme vývar a vaříme asi 45min. Přidáme brambory a mrkev a vaříme 15min, pak přidáme pórek a hrášek a dovaříme ještě 5min. Klobásu nakrájíme na kolečka, šunku na nudličky, vsypeme a ozdobíme petrželkou.