HudbaMinule jsme rozebírali v základu, jaké si zvolit struny. Teze o výběru trsátka je více méně kapitolou patřící do sekce „výuka hry na nástroj“, ale pokud jsem minule začal o tvorbě tónu v závislosti na druhu strun, musím taky pohovořit o tom, čím se ten tón jaksi tvoří že…

Výběr toho pravého trsátka je veliký oříšek. Velký výběr leckdy roztodivných a pro našince nepochopitelných druhů materiálů člověku sebedůvěry, nepřidá jen co je pravda. No a o volbě tloušťky ani nemluvě. Osobně vlastním knihu o trsátkách, kde je na více jak dvěstě stranách popisováno co a jak a proč a nač. Hotová trsátková bible.

Materiál trsátka je důležitá věc a to velmi. V nabídce je od želvoviny přes různé druhy exotických dřev, obroušených kovových mincí a bůh ví čeho ještě, obrovský výběr umělých hmot. Každým materiálem dosáhnete jiné barvy tónu a proto je holým nesmyslem vlastnit jenom jedno trsátko.

Síla trsátka je taktéž základním faktorem tvorby tónu. Příliš tenké trsátko vydává pleskavé zvuky o okolní struny při hře a příliš silné trsátko je zase jen pro zručné profesionály, protože je obtížné ho při hře udržet, natož měnit úhel dopadu na strunu a vytvářet tak vedlejší tónové efekty. Osobně doporučuji pro akustickou kytaru jako výchozí sílu trsátka 0,73mm pokud si nevíte rady s pevným jasným tónem a používáte struny o síle 0,11“ nebo 0,12“. Je to ideální výchozí bod od kterého můžete začít.

Ovládnete-li hru tímto trsátkem máte vyhráno a zahrajete téměř vše. Je velkou mystifikací, že se při hře na dvanáctistrunnou kytaru používá jiné trsátko, nežli při hře na „šestku“ stejně, jako že tenké trsátko netrhá struny. Ano netrhá, ale ani nehraje, protože není schopno dostatečně rozechvívat struny a dosáhnout tak sytého barevného tónu. Zase je pravdou, že tak hlasitě pleská o okolní struny, že není třeba doprovodu perkusních nástrojů. Trhání strun je otázkou citu v pravé ruce kytaristy a technického stavu kytary jako takové.

Trsátko si vybírejte s ohledem na stupeň vašeho umění hry s ohledem na herní komfort. Vaše trsátko by vám nemělo vypadávat při hře z ruky a pokud s ním umíte zahrát potichu      i nahlas, zvolili jste správně. Jenom pro vaší informaci - profíci hrají s tloušťkami výrazně přesahujícími 1mm, tak si nenechte nic namluvit.

Tak ať vám to hraje Tom

P.S. Tak mě tak napadlo, napište mi prosím na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  jakým trsátkem hrajete a proč. Uděláme si takovou trsátkovou hitparádu a výsledky zveřejníme na Portě v Řevnicích. Moc se těšim na vaše majlíky. Tom