kytaraSny jsou od toho, abychom je snili a sem tam si nějaký, pokud nám na to síly stačí, i splnili.

Snem většiny kluků a holek bývá alespoň jednou za život umět hrát na kytaru. Většinou najde nějaké staré „pádlo“ třeba po dědovi a začne pilně dřít. A tak se dříve či později stane, že se ocitne v obchodě s hudebními nástroji, protože kytara se v supermarketu prostě koupit nedá.Tam prodávají předměty, které se na první pohled jako kytara tváří, ale vězte jedná se prakticky o bytovou dekoraci, čili vlastně nábytkový doplněk. Hračkářství při pořizování nové kytary už zcela vynecháme.

 

 

Pokud si ke koupi vašeho nástroje vyberete jeden z megaobchodů hudebních nástrojů třeba v Praze a jdete na to sami bez pomoci nějakého známého, např. učitele kytary, nebo profesionálního kytaristy žijícího v sousedství stáváte se lovnou zvěří prodejce a je třeba se obrnit trpělivostí a nadhledem. Odborníků na slovo vzatých v těchto megastorech moc nenajdete. Pro ně je kytara jenom zboží podobně jako jogurt nebo pračka a jejich cílem je prodat… Pokud si chcete nechat od prodávajícího fundovaně poradit s nástrojem poradím vám malý trik. Požádejte ho, aby vám na nástroj, který jste si vyhlédli prostě zahrál. Sami si potom můžete udělat úsudek, jak velký odborník před vámi stojí. Máte li sebemenší pochybnost o předvádějícím, nebo předváděném nástroji, prostě koupi odložte o týden a jděte se kouknout jinam. Znám mnoho lidí, kteří podlehli a za pečlivě nastřádané peníze si domů přinesli nástroj do kterého potom v opravně vrazili bezmála stejné peníze za které ho koupili, aby to trochu hrálo. Mějte na paměti, že oprava kytary není levná záležitost pokud má být provedena dobře, ale o tom až jindy.

Ale zpět ke koupi. Najděte si obchod, který vás něčím osloví. Ať už atmosférou, která na vás dýchne při vstupu, nebo příjemnou odbornou obsluhou. Myslete na to, že v případě koupíte li zde kytaru, budete se sem ještě dlouho vracet, třeba pro struny apod.. Stejné je to s cenou pořizovaného nástroje. Sny o koupi dobrého nástroje za pár stovek jsou nesplnitelné od té doby co se k nám začaly vozit nástroje spolu s rýží a levnými oděvy v jednou kontejneru z Asie. Neznamená to však, že Asijské nástroje nejsou kvalitní, vždyť jim exotické dřevo roste prakticky na dvoře a renomovaní světoví výrobci v této části světa vyrábějí velkou část svojí produkce, ale takové nástroje se za pár korun pořídit nedají. Chcete li slušný nástroj, který by vám slušel a vydržel v kondici několik let přijde vás minimálně na polovinu vašeho měsíčního příjmu, ale spíš na celý. Pokud se smíříte s takovou výší investice, máte velikou šanci stát se majiteli kvalitního nástroje, který ladí a hraje. Nebudete muset potom zkoumat, jak to, že ta či ona herní technika vám nejde zahrát a prostě si budete jenom užívat a hrát a hrát a hrát.

Závěrem ještě pár základních kritérií, které si zkontrolujte před koupí nové kytary. Pokud není nástroj ve slevě nebo z druhé ruky, měl by mít bezchybný lak, struny vysoko tak, aby vám to bylo nanejvýš příjemné bez ohledu na tloušťku strun, rovný krk a rovný hmatník – pozor aby nebyl „do vrtule“ a zkontrolujte mechaniky navíjení strun, aby chodily lehce a plynule.

Příště si povíme něco o údržbě, servisu a skladování nástroje doma.

 

Hodně štěstí při koupi nové kytary.   Tom

 

http://www.kytaroveobrazy.cz/